Astfel, New York-ul este primul oraș din SUA în care consumatorii sunt avertizați asupra conținutului de sare al unor preparate, în cadrul unei campanii de prevenire a bolilor coronariene, transmite Reuters. Acest simbol este aplicat oricărui preparat care conține peste 2.300 miligrame de sare, aportul maxim de sare zilnic recomandat de nutriționiști, echivalentul unei lingurițe de sare.
Măsura, care a fost aprobată în unanimitate de New York City Board of Health în luna septembrie, se aplică doar în cazul lanțurilor de restaurante care au cel puțin 15 locații comerciale pe teritoriul Statelor Unite și standurilor de gustări amenajate în incinta arenelor sportive și a cinematografelor.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalității premature în New York, cu aproape 17.000 de decese în cursul anului 2013, medicii și nutriționiștii avertizând, în repetate rânduri, asupra legăturii directe între abuzul de alimentate sărate și hipertensiunea arterială.
Un studiu realizat în 2010 evidenția că, în medie, un newyorkez consumă mai mult de 3.200 mg. de sare pe zi, acest nivel fiind depășit în rândul hispanicilor și afro-americanilor.
"Lucrurile nu se vor îmbunătăți dacă tot ce vor face oamenii va fi să nu mai mănânce sare. Dar poate că vor începe să fie mai atenți la cât de multă sare mănâncă și poate vor coborî și din metrou cu o stație mai devreme pentru a merge puțin pe jos sau nu vor mai lua liftul pentru a urca până la etajul doi", precizează dr. Howard Weintraub, co-director al Centrului pentru Prevenirea Bolilor Cardiovasculare NYU Langone.