Triclosan și triclocarban, substanțe prezente în produsele de igienă, de exemplu în gelurile antibacteriene, reprezintă un pericol potențial pentru cei care le folosesc, transmite site-ul 20minutes. Interzise în SUA din septembrie 2016, aceste antiseptice, prezente în special în compoziția gelurilor antibacteriene, sunt suspectate că dereglează sistemul hormonal uman.
200 de cercetători și profesioniști din domeniul medical, din 29 de țări, au semnat un apel publicat în data de 20 de iunie, în revista Enviromental Health Perspectives, prin care recomandă prudență. Este vorba de Manifestul Florența, care recomandă comunității internaționale să limiteze producția și folosirea triclosanului și triclocarbanului și să ulilizeze alte substanțe antimicrobiene.
Cercetătorii au analizat numeroase studii care deja au demonstrat ineficiența acestor antiseptice în privința distrugerii bacteriilor și efectele lor nocive asupra sănătății.
Anul trecut, Food and Drug Administration (FDA), autoritate sanitară americană, a interzis comercializarea a 19 ingrediente antibacteriene. După o folosire îndelungată, triclosanul și triclocarbanul sunt suspectați că favorizează apariția cancerului de sân, că alterează calitatea spermatozoizilor sau că au efecte negative în privința dezvoltării fătului.
Acești compuși sunt prezenți în numeroase produse folosite zilnic: de la geluri hidroalcoolice, paste de dinți, la haine și chiar unele jucării.
Așa cum precizează într-un comunicat Rolf Halden, unul dintre principalii autori ai Manifestului Florența, în SUA, molecula a fost detectată în laptele matern de la 97% dintre mame și în 60% din cursurile de apă. Semnatarii apelului cer înlocuirea celor două substanțe sau eliminarea lor din produsele antibacteriene destinate adolescenților.