Sintagma ”depresia zâmbitoare” – persoane care le par altora fericite, dar care în realitate suferă în interiorul lor de simptome depresive – a devenit din ce în ce mai populară.
Din ce în ce mai multe articole se publică pe această temă, iar căutările pe Google sunt un indiciu clar al creșterii numărului de cazuri în ultimul timp.
I se spune ”depresie cu zâmbete”, deși sintagma în sine nu este folosită de psihologi. Cu toate astea, realitatea o demonstrează: este foarte posibil să fii în depresie, și totuși să fii capabil să ascunzi simptomele, scrie publicația online Quartz (qz.com).
Cum încă nu există în nomenclator o formulare clară pentru această formă de depresie, termenul tehnic cel mai potrivit este ”depresie atipică”.
Oamenii care suferă de depresia prin zâmbete sunt dificil de depistat.
La o primă privire, ai crede că nu au vreun motiv să fie depresivi – poate au un loc de muncă, un apartament și poate chiar un partener și copii, deci ți-ai putea spune că nu au ce să-ți mai dorească, sunt mulțumiți.
Dacă te vezi cu ei, îți zâmbesc și poartă cu tine conversații normale.
Numai că ei practic poartă niște măști care conving oamenii din jur că duc niște vieți în aparență normale și active.
Destul de mulți oameni care se confruntă cu o deteriorare a dispoziției și o pierdere a plăcerii în privința activităților de zi cu zi par să poată să mascheze ce simt cu adevărat prin zâmbete. Tocmai acești oameni ar putea fi vulnerabili în fața posibilității de sinucidere, scrie sursa citată.
Ei practic poartă niște măști. Pe dinăuntru însă, se simt fără speranță și uneori chiar au gânduri de sinucidere.
Aceste gânduri pot deveni ușor o realitate în condițiile în care ei sunt deja obișnuiți să ducă la bun sfârșit planurile în viața de zi cu zi.
Oamenii care suferă de alte tipuri de depresie nu au întotdeauna energia suficientă pentru a duce la sfârșit planurile de sinucidere – cei care au depresie cu zâmbete se află însă la pol opus.
Oamenii care suferă de depresie cu zâmbete au tendința să se simtă vinovați și să raționalizeze ceea ce simt, fiind conștienți că, la nivel teoretic, nu au motive să fie supărați. Tocmai de aceea, se închid în ei și continuă să poarte masca veseliei.
Ce este și mai înșelător în privința stării lor este faptul că astfel de persoane depresive pot avea momente în care să își recapete buna dispoziție. De exemplu, când primesc un SMS de la cineva pe care își doreau să îl audă sau de care să audă. Sau niște laude la locul de muncă.
Pentru câteva momente, sentimentul de bună dispoziție este chiar real, dar vulnerabilitatea revine rapid, iar persoanele care suferă de această depresie atipică reintră în starea de cădere.
Printre alte simptome ale acestei maladii se numără și excesele alimentare, senzația de greutate în membrele inferioare și superioare și vulnerabilitatea în fața criticilor sau a respingerii.
Persoanele care suferă de depresia cu zâmbete sunt mai susceptibile de a se simți deprimate seara și de a simți nevoia de a dormi mai mult decât de obicei.