Dacă viața îți dă lămâi, înseamnă că are grijă de tine! Citricele reprezintă o sursă bogată de vitamina C

28 Sep 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Dacă viața îți dă lămâi, înseamnă că are grijă de tine! Citricele reprezintă o sursă bogată de vitamina C

Dacă viața îți dă lămâi, înseamnă că are grijă de tine! Citricele reprezintă o sursă bogată de vitamina C, vitamină ce întărește neîncetată oasele și cartilajele.

Ştim din copilarie faptul că vitamina C se află în lămâi, mere şi portocale. Între timp, au apărut pe această listă şi alte fructe precum cătina, fructele de pădure, pepenii sau grapefruit-ul. Coaja acestuia din urmă conţine bioflavonoizi care ajută la absorbţia vitaminei C în organism.

Alimentele cu cel mai ridicat nivel de acid ascorbic sunt varza, conopida, arpagicul, guliile, muştarul verde, sfecla albă, papaya, spanacul, cresonul, broccoli, varza de Bruxelles, agrişele negre, varza verde creaţă, guavele, hreanul, frunzele de gulie, pătrunjelul şi ardeiul gras.

Dacă alimentele şi fructele mai sus menționate sunt uşor de găsit în România, există câteva surse exotice care conţin cea mai mare cantitate de vitamina C. De exemplu, prunele de Kakadu din Australia sunt o mină de aur din punct de vedere al cantităţii de vitamina C pe care o conţin (1,000-5,300 mg per 100 g). Pe listă urmează apoi Camu Camu, un arbust de 3-5 m înălţime ce creşte în Amazon şi face nişte fructe roşii-purpurii, şi cireşele de Barbados amintite anterior cu 1,677 mg per 100 g.

Acest nutrient cheie pentru organismul uman contribuie la formarea colagenului, substanţă care se află în ţesuturile conjunctive. De asemenea, vitamina C ajută la formarea oaselor şi cartilajelor, dar şi în cazul reparării oaselor fracturate, notează centricor.ro.

Contribuţia acestei vitamine în tratarea durerilor de oase este cunoscută încă din secolul 18. Marinarii care sufereau de scorbut, deficienţă de vitamina C, prezentau dureri de oase. Un medic scoţian, pe nume James Lind, a observat ca portocalele şi lămâile amelioreaza aceste simptome.

Vitamina C are legătură cu densitatea minerală din oase, fiind asociată cu tratamentul oaselor fracturate, spre exemplu. Lipsa acestei vitamine poate duce chiar la osteoporoză. Studiile în acest caz sunt încă la început, însă consensul este că deficienţa de vitamina C creşte riscul de osteoporoză şi fracturi.

Anumite grupuri de persoane au un risc crescut de deficienţă:

  • Persoanele care fumează sau cele expuse fumului de ţigară. Acesta crește cantitatea de vitamina C pe care organismul trebuie să o consume pentru a „repara”daunele provocate de radicalii liberi. Persoanele care fumează au nevoie cu 35 mg mai multă vitamină C pe zi decât nefumătorii.
  • Sugarii care sunt hrăniți cu lapte de vacă. Laptele de vacă are foarte puțină vitamină C și prin preparare/tratare termica aceasta se distruge. Laptele de vacă nu este recomandat sugarilor sub vârsta de 1 an. Laptele matern și formulele pentru sugari au cantități adecvate de vitamină C.
  • Persoanele care mănâncă o varietate foarte limitată de alimente.
  • Persoanele cu anumite afecțiuni medicale, care prezintă ți fenomene de malabsorbție, unele tipuri de cancer precum și boli de rinichi care necesită hemodializă.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră