Creierul uman nu „încetinește” decât după 60 de ani

01 Mar 2022 | scris de Istvan Deak
Creierul uman nu „încetinește” decât după 60 de ani

Creierul uman nu „încetinește” decât după 60 de ani, ne spune un studiu publicat recent, citat de medicalxpress.com.

Înainte, erați capabili să gândiți rapid, se întâmpla când aveați vreo 20 de ani. Acum aveți impresia că vă ia mult timp pentru a reacționa la unele întrebări, la unele decizii pe care le aveți de luat, la unele provocări în fața cărora vă aflați.

Nu vă îngrijorați, nu este din cauză că vă pierdeți capacitatea cerebrală.

Timpul dumneavoastră de răspuns are tendința de a încetini odată cu vârsta, dar noul studiu susține că nu din cauză că vi se diminuează capacitatea de procesare în creier.

Creierul rămâne agil până pe la vârsta de 60 de ani, potrivit noului studiu publicat de Nature Human Behavior.

Deci, de ce, atunci, o grămadă de cercetări anterioare i-au determinat pe experți să creadă că viteza mentală atinge vârful la vârsta de 20 de ani?

Acest lucru se datorează faptului că timpul tău de răspuns este îngreunat de factori din afara acuității tale mentale („cognitive”), a spus cercetătorul principal Mischa von Krause, cercetător la Institutul de Psihologie al Universității Heidelberg din Germania. 

„Cercetarea noastră arată acum că această încetinire nu se datorează unei reduceri a vitezei de procesare cognitivă”, a spus von Krause. „Până la vârsta adultă, viteza de procesare a informațiilor în sarcina pe care am studiat-o abia se schimbă”.

Dar devii mai puțin impulsiv odată cu vârsta, iar reflexele tale fizice încep să scadă și ele de la 20 de ani. Acești factori încetinesc viteza cu care răspunzi la lumea din jurul tău, dar nu pentru că creierul tău devine mai puțin rapid, au spus cercetătorii.

„Putem explica reacțiile mai lente prin faptul că oamenii devin mai precauți în deciziile lor o dată cu vârsta, adică încearcă să evite greșelile”, afirmă cercetătorii.

Descoperirile „oferă informații noi importante pentru înțelegerea schimbărilor legate de vârstă în funcționarea cognitivă”.

Pentru acest studiu, von Krause și colegii săi au analizat datele a peste 1,2 milioane de oameni care au participat la un experiment online care le-a măsurat timpii de reacție la un test pe creier. Participanții au trebuit să clasifice o selecție de cuvinte și imagini care au apărut pe un ecran apăsând tasta corectă ca răspuns.

Studiul nu a făcut nici o încercare de a descifra efectul manifestării precoce a bolii Alzheimer asupra vitezei mentale. Astfel, studiul nu poate face diferenția între scăderea vitezei mentale după vârsta de 60 de ani și îmbătrânirea cognitivă, respectiv față de bolile neurodegenerative precum Alzheimer.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră