COVID-19 ar putea accelera simptomele Alzheimer

17 Aug 2021 | scris de A.V.
COVID-19 ar putea accelera simptomele Alzheimer

Un nou studiu atrage atenția că este posibil ca boala COVID-19 să aibă impact asupra creierului uman în așa fel încât să ducă la apariția bolii Alzheimer sau chiar să accelereze boala.

Pacienții care au forme severe de COVID-19 prezintă dovezi biologice ale leziunilor și inflamației cerebrale, precum și markeri precoce ai bolii Alzheimer, potrivit datelor colectate de un consorțiu internațional care analizează efectele coronavirusului asupra sănătății creierului, potrivit medscape.com.

,,Aceasta include o creștere a proteinei Tau. COVID-19 accelerează biomarkerii Alzheimer și, dacă aveți Alzheimer preexistent sau demențe asociate, este mult mai probabil să aveți complicații neurologice și boli mai severe”, a spus prof. dr. Thomas Wisniewski de la Facultatea de Medicină Grossman din New York University. Faptul că boala COVID-19 poate crește biomarkerii Alzheimer sugerează că pe termen lung ar putea fi un factor predispozant la accelerarea patologiei.

În acest nou studiu, cercetătorii au evaluat 310 pacienți cu COVID-19 de la spitalul NYU Langone Health din New York. Aproximativ jumătate au dezvoltat simptome neurologice, cel mai frecvent confuzie datorită encefalopatiei toxico-metabolice (TME), o afecțiune în care o infecție perturbă funcția creierului provocând anomalii chimice.

Cercetătorii au descoperit că pacienții cu COVID-19 care au dezvoltat TME au fost mai predispuși decât cei fără de-a avea niveluri crescute de markeri biologici în sânge legați de leziuni cerebrale și Alzheimer. Acești markeri păreau, de asemenea, să fie legați de indicatorii sanguini de inflamație, sugerând că boala COVID-19 ar putea determina creierul să se inflameze și să afecteze neuronii, au adăugat cercetătorii.

,,Deși sunt necesare mai multe cercetări, dovezile sugerează că boala COVID-19 ar putea dăuna creierului suficient încât ar putea predispune o persoană sănătoasă altfel să dezvolte ulterior demență sau Alzheimer. De asemenea, s-ar putea ca persoanele deja expuse riscului de Alzheimer să fie împinse mai departe pe acea cale întunecată după un caz de COVID-19”, a afirmat Wisniewski, autorul studiului.

Profesorul american de neurologie, patologie și psihiatrie susține că orice persoană care este predispusă la oricare dintre bolile neurodegenerative și face COVID-19, precum și orice persoană vârstnică cu COVID-19 se află la risc semnificativ de Alzheimer.

Heather Snyder, vicepreședintele Departamentului de Relații științifice și medicale al Asociației Americane de Alzheimer a declarat: „Unul dintre simptomele distinctive prin care definim COVID-19 este pierderea gustului sau a mirosului. Acesta este un indicator al faptului că se întâmplă ceva în creier, deoarece acestea sunt funcții pe care creierul nostru le controlează. Există, de asemenea, îngrijorare cu privire la „ceața creierului” în rândul bolnavilor și supraviețuitorilor COVID-19. Vedem că indivizii se confruntă cu schimbări în memorie, gândire, raționament, comportament. Ceea ce nu știm este dacă persistă, sau pot fi inversate acestea și ce înseamnă în ceea ce privește impactul pe termen lung sau riscul de Alzheimer sau alte modificări cognitive”, a mărturisit Snyder.

Soluția cercetătorilor în cazul persoanelor care doresc să-și protejeze sănătatea creierului împotriva COVID-19 este simplă: ,,Dacă nu sunteți încă vaccinat, vaccinați-vă. Protejați-vă”, a spus Heather Snyder.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră