Cauză SURPRINZĂTOARE pentru apariţia diabetului

07 Iul 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Cauză SURPRINZĂTOARE pentru apariţia diabetului Galerie foto (2)

Un studiu recent, realizat în Statele Unite, scoate la iveală o încă consecinţă nefastă a poluării atmosferice. Ba chiar una înspăimântătoare, dacă ne gândim la numărul în continuă creştere de îmbolnăviri la nivel planetar.

Unul din şapte cazuri de diabet din ziua de azi este cauzat de poluarea atmosferică, sunt de părere cercetătorii americani care au dat publicităţii studiul despre legătura dintre diabet şi poluare, în revista The Lancet Planetary Health.

"Poluarea a contribuit la apariţia a 3,2 milioane de cazuri noi de diabet în întreaga lume, în 2016, ceea ce reprezintă aproximativ 14% de noi cazuri", scriu autorii studiului realizat la Facultatea de Medicină Universitatea Washington, şi VA Saint Louis Health Care System din Missouri.

Legătura dintre poluarea atmosferică şi diabet fusese deja avansată de cercetări anterioare.

"Se crede că poluarea reduce producţia de insulină şi provoacă inflamaţii, împiedicând corpul să transforme glucoza din sânge în energie", au rezumat cercetătorii.

”Estimăm că aproximativ 14% din cazurile de diabet la nivel mondial apar din cauza nivelului ridicat al poluării, respectiv 1 din 7 cazuri”, potrivit autorului principal al studiului, dr. Ziyad Al-Aly de la Universitatea Washington, şi VA Saint Louis Health Care System din Missouri.

Estimarea de 14% provine de la datele medicale de la un număr de 1,7 milioane de foşti combatanţi americani, ţinuţi sub observaţie pe o durată de opt ani şi jumătate, scrie scienceetavenir.fr. Toţi au fost selectaţi iniţial pentru că nu aveau diabet.

Cercetătorii au creat un model statistic pentru a vedea în ce măsură poluarea aerului din locul de reşedinţă al respectivilor putea explica de ce aceştia deveneau diabetici. Iar comparaţia a fost făcută cu o altă afecţiune în care poluarea nu este o cauză: fracturile membrelor inferioare.

Au fosst luaţi în calcul şi alţi factori care favorizează diabetul, precum obezitatea sau luarea în greutate.

"Cercetarea noastră demonstrează o legătură semnificativă între poluarea aerului şi diabet la nivel mondial", a afirmat într-un comunicat profesoru Ziyad Al-Aly.

Cea mai mică formă de particulă de poluare, numită PM 2.5, este deja asociată cu un risc crescut de boală cardiacă, boală pulmonară, boală renală şi alte boli” şi a contribuit, în 2015, la circa 4,2 milioane de decese premature”, a scris echipa implicată în studiu în The Lancet Planetary Health.

PM 2.5 este un mix de fragmente solide şi picături lichide aflate în suspensie în aer, care uneori poate fi observată cu ochiul liber ca o ceaţă.

”Au apărut dovezi în ultimii ani că particulele, când sunt suficient de mici, intră din plămâni în sistemul vascular. Ajung în ficat, în pancreas, în rinichi. Aceste particule sunt toxice. Irită ţesuturile, le afectează, creează un stres oxidant, inflamaţie”, a spus Al-Aly.

Diabetul zaharat de tip 2 este asociat cu obezitatea şi procesul de îmbătrânire şi apare atunci când pancreasul nu poate produce sau procesa suficient hormon de insulină.

"Concluziile acestui studiu sunt importante, pentru că există lobby-uri economice care spun că nivelul actual de poluanţi din atmosferă nu este aşa mare, dar dovezile arată că din contră, trebuie scăzut", a spus profesorul Al-Aly.

Rata cazurilor de diabet provocat de poluare este mai mare în ţările în care reglementările în materie de poluarea aerului sunt mai puţin stricte şi mai puţin respectate, cum ar fi India, Papua Noua Guinee, Afganistan şi Guyana.

La polul opus sunt citate ţări bogate, precum Franţa, Finlanda sau Islanda.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră