Conform ultimei comunicări a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din România, corovanirusul rezistă 2-3 zile pe plastic și inox, 24 de ore pe carton și 4 ore pe cupru.
Cele mai bune metode de a ne proteja sunt:
- spălatului frecvent pe mâini, cât și dezinfectarea suprafețelor.
- după ce aducem acasă produse ambalate în/din carton sau plastic este important să ne spălăm pe mâini. Produsele în sine le putem șterge bine cu substanțe obișnuite de curățat în bucătărie sau le putem stoca într-un loc ferit timp de 3 zile înainte de a le atinge din nou.
- spre deosebire de alte epidemii (precum norovirusul sau hepatita A), transmiterea prin alimente nu este suspectată în cazul coronavirusului. De aceea este suficient să spălăm fructele si legumele înainte de a le consuma proaspete.
Infomațiile se bazează pe un studiu publicat în New England Journal of Medicine în 17 martie 2020, conform cominicatului IGSU.