Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, a declarat sâmbătă, în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să se implice în mod direct în gestionarea situaţiei provocate de epidemia de Covid-19 prin convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
„E momentul ca preşedintele României să se implice în mod direct şi să convoace CSAT, astfel încât decizia să fie la cel mai înalt nivel cu putinţă. Este momentul ca Preşedinţia să se implice direct în această problemă şi atunci toate lucrurile vor merge cum trebuie, altfel fiecare face cum vrea. Nu mai avem timp de vorbe în momentul de faţă. Nu mai avem timp”, a declarat profesorul Streinu Cercel.
El a adăugat că după zece săptămâni situaţia ar putea reveni la normal dacă cetăţenii şi autorităţile vor lua măsuri pentru a opri răspândirea virusului. Streinu Cercel propune ca în această perioadă cetăţenii să fie scutiţi de plata datoriilor către stat.
Declaraţia managerului Institutului Matei Balş vine după ce România a înregistrat 1.452 de cazuri de infecţie cu coronavirus şi 30 de decese.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, a explicat în emisiunea „Marius Tucă Show” că testarea populaţiei pentru Covid-19 nu se va face doar în Bucureşti.
Adrian Streinu Cercel estimează că viaţa românilor ar putea reveni la normal la începutul lunii iunie.Adrian Streinu Cercel: ”Voi contraria pe foarte multi oameni. Din punctul meu de vedere, mă intereseza să nu văd pacienți îmbolnăviiți. Dacă ei se imbolnavesc vreau sa vad doar formele usoare. Daca oamenii mor, despre ce economie mai vorbim noi? Trebuie o pauza de 10 saptamani dupa care ne putem relua viata. E momentul ca președintele să se implice in mod direct. Iar decizia sa fie la cel mai inalt nivel posibil. Trebuie convocat CSAT.”
Adrian Streinu Cercel este îngrijorat de evoluția situației din România până la această oră.
”Bilantul de pana astazi este foarte trist. Mi-as fi dorit sa fie altfel dar din pacate nu este. Impreuna cu colegii de la Ministerul Sanatatii s-a elaborat planul Alb, in care s-a stabilit cine intra in prima linie si cand. Ne intereseaza cu ce forte din linia intai suntem la bataie. In momentul de fata reteaua de boli infectioase din Romania e in prima linie. In prima linie sunt infectionistii si pneumologii. Urmeaza spitalele de suport, gandite ca sa reusim sa facem fata acestei pandemii, mobilizarea a fost exemplara. Trebuie sa esalonam aceasta batalie astfel incat sa ne conservam resursa umana. Mobilizarea a fost generala. As vrea sa multumesc tuturor colegilor ca nu au facut niciun pas inapoi. Personalul medico-sanitar e de o exceptionala valoare. Se schimba paradigma medic-pacient. Relatia nu mai e aceeasi de acum 6 luni de zile. Introducem distanta sociala. De la 2 metri cum sa te duci cu stetoscopul sa asculti pe cineva? Atunci intervin celelalte device-uri”, a declarat acesta.