Societățile de Cardiologie și de Pnemologie, reprezentate de doi reputați medici, dr. Gabriel Tatu-Chițoiu și prof. dr. Florin Mihălțan, avertizează că fumatul este un factor major de risc pentru bolile respiratorii, bolile cardiovasculare și pentru cancer. Anual, 42.000 de români mor din cauza fumatului. Aceasta înseamnă 115 de decese în fiecare zi; 90% dintre cancerele pulmonare sunt induse de fumatul activ. La restul de 10% ,fumatul pasiv este, în mare parte, răspunzător (atenție! – între cele 69 de substanțe cancerigene existente în fumul de țigară se află Poloniul radioactiv!).
Cancere, infarct, boli respiratorii cronice
În România, fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard până la vârsta de 60 de ani. Peste 80% dintre pacienții cu infarct din segmentul 20-60 de ani sunt fumători. Alături de cancerul pulmonar, cancerele faringolaringiene și alte forme de cancer sunt provocate de fumat. Acest viciu accelerează procesul de ateroscleroză și induce boli respiratorii cronice severe. Prin toate efectele sale fumatul este direct răspunzător pentru reducerea cu 10 ani a speranței de viață a fumătorilor în comparație cu nefumătorii. O țintă extrem de sensibilă a fumatului o reprezintă copiii.
Copii și adolescenți
În opinia specialiștilor din cadrul celor două societăți, este de notorietate faptul că industria tutunului are o preocupare specială pentru copii și adolescenți. Drept urmare 60%-80% dintre fumători deprind acest viciu înainte de vârsta majoratului. Din acest grup se selectează cei care vor face o boală pulmonară cronică, un cancer pulmonar sau un infarct până la vârsta de 50-60 de ani, deci în plină activitate. Copiii încă nenăscuți ai mamelor fumătoare sunt deja fumători activi, inhalând aceleași doze ca și mamele lor. Astmul bronșic are o incidență net mai mare la copiii din familiile fumătorilor.
Efectele fumatului pasiv și a celui inconștient sunt, și ele, ignorate. Date clare atestă faptul că 17% dintre cancerele pulmonare apar la fumătorii pasivi iar incidența bolilor cardiovasculare este cu 30% mai mare la nefumătorii care lucrează alături de fumători. În blocurile de locuințe peste 80% dintre locuințele nefumătorilor sunt contaminate cu produsele rezultate din fumul de țigară provenit din locuințele fumătorilor. Fumătorii își îmbolnăvesc propria familie. Protejarea membrilor de familie nefumători prin fumatul înafara locuinței (pe balcon) este o iluzie: întreaga locuință a fumătorilor este impregnată cu particule de tutun din care substanțele toxice sunt eliberate constant afectând pe toți membrii familiei (fumatul inconștient sau așa numit „fumat la mâna a treia”).
Fumători
Studiile științifice arată clar că singura modalitate de a reduce efectele dezastroase ale fumatului (atât pentru fumători cât și pentru nefumători) este ca fumătorii să fumeze în aer liber, departe de orice spațiu închis.
Legea antifumat a fost adoptată cu cu o majoritate zdrobitoare (81%).
Liviu Dragnea, președintele PSD, a mărturisit, marți, că este fumător, dar legea trebuie să rămână așa. De asemenea, Sorin Grindeanu, premierul desemnat, a recunoscut că este greu ca fumător destul de înrăit să respecte legea, dar o respectă.