Un virus, în general inofensiv, poate declanșa o alergie durabilă la gluten și poate provoca boala cealiacă, o patologie autoimună care afectează intestinul subțire, anunță un studiu publicat în această săptămână, în revista americană Science, transmite site-ul 20minutes.fr. Această descoperire evidențiază rolul important al infecțiilor virale în apariția unor bolile autoimune, dacă ținem seama că un virus este, de asemenea, suspectat a fi implicat în diabetul infantil de tip 1.
Această descoperire ar putea fi folosită ca, în viitor, aceste boli să fie prevenite, potrivit cercetătorilor. În cazul persoanelor afectate de boala celiacă, ingestia de gluten din grâu, secară, orz provoacă o reacție imunitară anormală la nivelul intestinului subțire, creând o inflamație care afectează peretele intestinului. Singurul tratament este evitarea consumului de gluten.
Reacția sistemul imunitar
Acest studiu arată clar că un virus, care clinic nu este patogen, poate să devină foarte periculos pentru sistemul imunitar și să creeze condiții care să favorizeze o tulburare autoimună, în special boala celiacă, subliniază Bana Jabri, director de cercetare la Universitatea din Chicago, principalul autor al studiului.
Studiul arată că aceste virusuri intestinale, numite reovirusuri, pot să provoace reacții puternice ale sistemului imunitar la gluten, o proteină care este și așa dificil de digerat. La rozătoare, aceste reovirusuri umane declanșează o reacție inflamatorie și pierderea toleranței orale la gluten. Dar o altă sușă a acestui virus, apropiată, dar genetic diferită, nu are niciun efect, arată studiul.
Reovirusul provoacă o creștere alarmantă a anticorpilor în intestin, ceea ce poate afecta constant sistemul imunitar și poate deschide calea unei reacții puternice la gluten, explică autorii studiului.
Majoritatea copiilor mănâncă prima oară cereale ce conțin gluten aproximativ după primele șase luni de viață, când sistemul lor imunitar este încă vulnerabil în fața virusurilor și a altor agenți patogeni. În primul an de viață, sistemul imunitar este în formare, lăsându-i pe unii copii cu particularități genetice, mai sensibili la aceste virusuri, care pot să lase sechele intestinale durabile, explică doctorul Bana Jabri.
Este motivul pentru care credem că, în baza unor studii suplimentare, va fi, poate, bine să luăm în calcul vaccinarea copiilor care prezintă un risc major de boală celiacă, spun autorii studiului.