(VIDEO) Senzațional, ce sincronizare! Unul dintre cele mai vechi dansuri din lume uimește și acum, dar știați că are origini dramatice?

13 Iun 2015
(VIDEO) Senzațional, ce sincronizare! Unul dintre cele mai vechi dansuri din lume uimește și acum, dar știați că are origini dramatice?
Unul dintre cele mai vechi dansuri din lume, Tinikling, uimește și acum prin complexitatea sincronizării dansatorilor cu mișcările bambusului de la picioarele lor. Însă, dansul, pe cât e de frumos și complicat, pe atât de dramatic a fost la inceputurile sale.

Un amănunt interesant, pe lângă instrumentele obișnuite, bambusul de la picioarele dansatorilor este, de asemenea, utilizat ca un instrument de percuție, deoarece lovește solul și scoate un sunet înfundat.

Dansul Tinikling este originar din Filipine și a revenit acum la modă, însă foarte puține persoane cunosc istoria acestui dans. Probabil nu știați că acest dans a fost utilizat prima data ca...instrument de tortură.

Dansul Tinikling le era oferit ca o păcăleală filipinezilor condamnati la moarte sau sclavilor care greșiseră cu ceva (dansul a fost foarte folosit in timpul ocupatiei spaniole). Condamnații erau puși unul în fața celuilalt, bețele de bambus țineau ritmul, fiind lovite de pământ, iar primul condamnat care pierdea ritmul și era lovit de bambus îi erau amputate picioarele. Era păcăleală pentru că nimeni nu scăpa. Dacă exista cineva care să țină ritmul patru minute, pur și simplu se mărea viteza cu care erau manevrate bețele de bambus. Totuși, au existat excepții care au dat dansului dar și practicanților de Tinikling mândria că au reușit, prin abilitățile lor, să învingă scopul dement al mișcărilor bețelor de bambus și să-l transforme în ceva uluitor de privit.

Încă un lucru aproape necunoscut, dansul Tinikling se află la baza artelor martiale filipineze tradiționale. Maeștrii îl predau întotdeauna învățăceilor, odată cu povestea lui și însemnătatea pentru cultura lor. Astăzi Tinikling este predat în foarte multe clase de dans. Unii il folosesc ca exercitiu aerobic pentru orele de educație fizică, pentru a ajuta la extinderea mișcărilor, cum ar fi coordonare, viteza și ritm.
 

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră