Povestea ucrainencei fugite din calea războiului care a descoperit mormântul străbunicului în Călărași

04 Ian 2023
Povestea ucrainencei fugite din calea războiului care a descoperit mormântul străbunicului în Călărași

O nouă poveste apare pentru a întări legăturile străvechi dintre români și ucraineni. Tatiana Gorbonos din Odesa a împărtășit o poveste uimitoare care s-a întâmplat în familia sa. După ce a fost nevoită să se mute în România din cauza războiului, în orașul Călărași, a găsit locul de înmormântare al bunicului său, care a murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial într-un lagăr militar românesc.

Povestea femeii nu este diferită față de cea a milioanelor de refugiați care caută un loc liniștit în afara țării pentru a-și crește copiii sau a-și proteja membrii familiei, dar Tatiana a descoperit în România rădăcinile familiei sale.

Tatiana este din Odesa. Potrivit femeii, care  a împărtășit povestea familiei sale cu Serviciul de Informații Ucrainean, ea și fiica ei de 6 ani au plecat din Odesa spre Moldova în prima duminică a războiului, conform stiridiaspora.o

Tatiana nu știa cum vor decurge evenimentele din Odesa, așa că a decis să se evacueze pentru siguranța copilului ei. Au stat în Republica Moldova timp de trei săptămâni, iar apoi, pentru că nu a găsit un loc unde să locuiască, a decis să plece spre sora ei din Germania.

Prietena mea, Nadia, a început să ne invite la ea acasă, ne-a spus că acum în Călărași sunt multe colege de vârsta lui Poli (n.r. - fiica Tatianei).  Copiii pot comunica și pot merge la grădiniță și apoi la școală împreună. M-am gândit mai bine și, în loc de bilete pentru Germania, am luat bilete pentru România. Așa am ajuns la Călărași. Și acum mă întreb cum s-a întâmplat? Chiar trebuia să venim aici, pentru că s-a întâmplat un lucru foarte ciudat, chiar mistic“, - a declarat Tatiana.

Mai târziu, mama sa a venit la Călărași din Odesa. Femeia își amintește că vărul ei a sunat-o și i-a spus că în sfârșit a reușit să-l găsească pe bunicul ei, tatăl mamei sale, care a dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Eu și familia mea ne căutăm de mult timp rudele noastre care au dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Unchiul Igor ne-a întrebat unde ne aflăm, apoi ne-a întrebat din nou, am fost surprinși de cât de interesat a primit informația. I-a spus mamei mele că bunicul lor - străbunicul meu Ivan Venotevici Fomenko, conform bazei de date militare generale, a fost înmormântat în orașul Călărași, în cimitirul local. Acum este un memorial“, - a spus Tatiana.

Potrivit locuitoarei din Odesa, străbunicul ei a locuit în Krive Ozero. Împreună cu soția sa, Fekla, au dat naștere unei fiice, Nadia - bunica Tatianei. Când a izbucnit războiul, Ivan a plecat la Odesa și s-a dus la comisariatul militar, dar acolo a fost întâmpinat de români și luat prizonier. Ulterior, conform documentelor găsite, a fost trimis într-un lagăr militar din orașul Slobozia, unde a murit în infirmerie la 25 decembrie 1941.

„Acesta este străbunicul meu, bunicul unchiului meu Igor, vărul mamei mele și unchiul bunicii mele, pe care familia noastră îl căuta de foarte mult timp.  Nu-mi vine să cred că s-a întâmplat așa ceva. Am avut un sentiment foarte ciudat și apoi mi-am dat seama că nu întâmplător am ajuns aici, la Călărași. Primul loc de înmormântare a bunicului meu a fost la Slobozia, dar un an sau doi mai târziu toți soldații sovietici au fost reînmormântați la Călărași, unde a fost creat un mare memorial pentru soldații noștri morți“, a mai explicat Tatiana.

„În documente exista o adresă de înmormântare. Bineînțeles, am mers acolo pentru a vedea starea mormântului. Și cel mai mult ne-a surprins faptul că înmormântarea nu este în afara orașului, ci chiar în Călărași“, - a spus Tatiana, potrivit usionline.com.

Femeia din Odesa a început să studieze mai atent documentele bunicului ei - s-a dovedit că baza de date era clasificată de ruși. Apoi a fost depus o cerere online pentru a avea acces extins. Tatiana a aflat că, în 2017, reprezentanți ai Ministerului rus al Apărării au venit la Călărași pentru a-și desfășura "activitatea de propagandă", a spus femeia.

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră