Povestea singurei persoane care a supravieţuit bombardamentelor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki

05 Ian 2023
Povestea singurei persoane care a supravieţuit bombardamentelor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki

Pare aproape nepotrivit să sugerăm că soarta îi zâmbea lui Tsutomu Yamaguchi în zilele care au adus atât de multă moarte în cel de-al Doilea Război Mondial.

La 6 august 1945, se afla la Hiroshima, pregătindu-se să se întoarcă acasă dintr-o călătorie de afaceri, când bombardierul american B-29, Enola Gay, a aruncat o bombă atomică asupra orașului. Yamaguchi a trăit, în timp ce alți 140.000 de oameni care se aflau în oraș în acea dimineață au murit, unii într-o clipă chinuitoare, alții multe luni mai târziu.

Ars și abia reușind să înțeleagă ce s-a întâmplat - doar că a asistat la o bombă diferită de cea folosită până acum - Yamaguchi și-a petrecut o noapte agitată într-un adăpost pentru raid aerian înainte de a se întoarce acasă a doua zi, conform The Guardian.

Acea casă, la 180 de mile spre vest, era Nagasaki. Sosirea sa a venit cu o zi înainte ca ea să fie devastată de o a doua bombă atomică trimisă de SUA, pe 9 august.

Într-un curs abia imaginabil al evenimentelor, el a fost de două ori extrem de aproape de punctul zero nuclear; și de ambele ori trăise. Alți peste 70.000 de locuitori din Nagasaki nu au fost atât de norocoși.

Peste 60 de ani mai târziu, bărbatul a devenit primul și singurul supraviețuitor cunoscut al ambelor atacuri care a câștigat recunoașterea oficială din partea autorităților japoneze.

În timp ce alți supraviețuitori au murit prematur din cauza cancerului și a bolilor hepatice cauzate de expunerea lor la radiații, Yamaguchi a rămas într-o stare de sănătate relativ bună, în afară de faptul că abia mai reuşea să audă cu o ureche și de problemele bătrâneţii legate de mobilitatea redusă.

Înregistrările japoneze arată că zeci de oameni au supravieţuit exploziei de la Hiroshima doar pentru a fi expuși la „radiații reziduale” în Nagasaki doar trei zile mai târziu. Dar Yamaguchi este primul care a fost în punctul zero când au avut loc ambele explozii.

Potrivit unui interviu acordat unui ziar, Yamaguchi, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la sfârșitul războiului din Pacific, el a povestit că în timpul războiului proiecta petroliere pentru Mitsubishi Heavy Industries, un conglomerat din timpul războiului, ale cărui șantiere navale dominau orizontul Nagasaki.

După o perioadă de trei luni petrecută în interiorul companiei din Hiroshima, Yamaguchi și doi colegi, Akira Iwanaga și Kuniyoshi Sato, s-au pregătit să se întoarcă la Nagasaki pe 7 august 1945. Cu o zi înainte, s-au trezit devreme, și-au adunat lucrurile și s-au pregătit pentru călătoria cu trenul spre vest. În drum spre gară, s-au despărțit după ce Yamaguchi și-a dat seama că și-a lăsat sigiliul personal în birou.

Își amintește că a auzit bombardierul Enola Gay învârtindu-se deasupra, dar nu s-a gândit niciodată la ce urma să se întâmple: Hiroshima era o bază industrială importantă în timpul războiului, iar zgomotul avioanelor devenise o realitate.

În câteva secunde, el a fost doborât din picioare de forța exploziei, când „Little Boy” a detonat la 580 de metri deasupra centrului Hiroshima, chiar după ora 8.15 dimineața, anunțând sosirea sa cu un fulger orbitor urmat de un bubuit asurzitor. În timp ce a ajuns la gara a doua zi, Yamaguchi a asistat la distrugerea și măcelul lăsat de încărcătura utilă de 13 kilotone a bombardierului.

A doua zi, cu arsurile învelite în bandaje, Yamaguchi s-a prezentat la muncă la Nagasaki, ca și Hiroshima, o importantă bază industrială și militară.

La 11.02 pe 9 august, în timp ce șeful său și-a pus la îndoială sănătatea mentală pentru că el credea că o singură bombă ar putea distruge un oraș de mărimea Hiroshima, o bombă cu plutoniu de 25 de kilotone a explodat deasupra Nagasaki, aruncându-l pe Yamaguchi la pământ.

El, soția și fiul său au supraviețuit și au petrecut săptămâna următoare într-un adăpost lângă ceea ce a mai rămas din casa lor. Fiul său a murit de cancer la vârsta de 59 de ani.

După război, Yamaguchi a lucrat pentru autoritățile de ocupație din SUA, a devenit profesor și în cele din urmă s-a întors la Mitsubishi Heavy Industries.

Yamaguchi a fost citat de ziarul Mainichi. „Expunerea mea dublă la radiații este acum o înregistrare oficială a guvernului. Poate spune tinerei generații istoria înfiorătoare a bombardamentelor atomice chiar și după ce eu mor”, a spus el.

În calitate de supraviețuitor înregistrat al bombardamentului de la Nagasaki, Yamaguchi deține din 1957 o copie violet pal a Manualului de sănătate a victimelor bombei atomice, care îi dă dreptul la indemnizații lunare, controale medicale gratuite și costuri de înmormântare. Peste 260.000 de alte persoane sunt acoperite în mod similar.

Manualul lui Yamaguchi a confirmat că se afla pe o rază de trei kilometri de punctul zero în ambele orașe, dar referința la Hiroshima a fost ștearsă când a reînnoit-o la primăria din Nagasaki în 1960.

Oficialii au refuzat să recunoască statutul special al lui Yamaguchi pentru că, au spus ei, nu i-ar afecta drepturile medicale și de asistență socială, dar au cedat după ce acesta a depus o altă cerere la începutul acestui an.

„Din câte știm, el este primul care a fost recunoscut oficial ca supraviețuitor al bombardamentelor atomice”, a declarat Toshiro Miyamoto, un oficial al orașului Nagasaki, pentru Associated Press. „Este un caz atât de nefericit, dar este posibil să fie mai mulți ca el”.

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră