Poliția din Constanța a ridicat mașina unei femei în scaun cu rotile pentru că parcase pe locul destinat persoanelor cu handicap

04 Ian 2023
Poliția din Constanța a ridicat mașina unei femei în scaun cu rotile pentru că parcase pe locul destinat persoanelor cu handicap

Polițiștii locali din Constanța au ridicat, marți noapte, mașina unei persoane cu handicap din parcarea unui centru comercial, parcată pe un loc special destinat persoanelor cu dizabilități, conform ct100.ro. Doamna era în scaun cu rotile și era însoțită de un copil de circa trei ani. Avea semnele corespunzătoare în parbriz și pe lunetă, dar nu își pusese legitimația în geam.

Femeia și-a recuperat mașina după ce a plătit 570 lei taxa de ridicare, chiar dacă au prezentat documentele care atestă că are handicap. Inclusiv în talon scrie că mașina e adaptată pentru persoane cu dizabilități.

Polițiștii locali nu i-au mai dat și amendă, ci numai avertisment. 

Au fost și persoane care au dorit să i ajute pe doamnă și i-au trimis mesaje în privat rugând-o să le permită să achite taxa. Doamna le-am mulțumit respectuos, dar își achitase deja taxa. Conform tuturor legilor din țară, femeia nu trebuia să achite nicio taxă, deoarece parcase exact pe locul destinat personelor cu handicap, iar mașina ei era inscripționată conform. Se pare că polițiștii au ignorat semnele și au decis să ridice mașina și să aplice taxa de recuperare a mașinii.

Reacția Primăriei Constanța nu a întârziat să apară: ”Facem apel pe această cale la toate persoanele îndreptățite să ocupe locuri de parcare adaptate, rezervate și semalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap să respecte prevederile legale, în sensul că atunci când ocupă un astfel de loc de parcare să afișeze la loc vizibil cardul/ legitimația pentru a evita situații de natura celor mai sus menționate , iar cei ce nu dețin astfel de carduri/legitimații să solicite de la autoritățile publice locale eliberarea acestuia.

Totodata, precizăm faptul că sprijinirea și îndrumarea acestor categorii de persoane reprezintă o prioritate pentru Direcția generală poliția locală Constanța, iar incidentul petrecut în data de 03.01.2022 este unul regretabil, fapt pentru care în perioada următoare vom desfășura noi campanii de informare și conștientizare a persoanelor cu handicap pentru a beneficia în mod corect de toate drepturile conferite de Legea 448/2006 actualizată.”

Femeia a depus plângere la Secția 2 de Poliție a municipiului Constanța.

Pe numele poliţistului local s-a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu, în urma plângerii depuse.

„La data de 4 ianuarie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 2 au fost sesizați, de către un bărbat, de 41 de ani, cu privire la faptul că, la data de 3 ianuarie a.c., în jurul orei 19.00, i-a fost ridicat, fără motiv, autoturismul parcat pe un loc special destinat persoanelor cu dizabilități din incinta unui complex comercial din municipiul Constanța. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.”, a declarat Andreea Ambroze, purtător de cuvânt al IPJ Constanța.

 

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră