Deși Codex Gigas impresionează prin dimensiunile sale, fiind consacrat drept cel mai voluminos manuscris medieval din lume, mult mai interesantă pentru vânătorii de senzații tari este legenda stranie care îl însoțește, voci mai mult sau mai puțin autorizate calificându-l drept opera directă a Diavolului.
Povestea spune că în vremurile întunecatului Ev Mediu, un călugăr vinovat de încălcarea jurământului monahal, aștepta să fie pedepsit după una din metodele brutale, în mare vogă în perioada istorică respectivă.
Destul de miloși, fiindcă aveau nenumărate alte mijloace de tortură la îndemâna lor, judecătorii au considerat că zidirea într-o criptă era cel mai popular mesaj adresat celor ce-ar fi avut în gând să comită fapte asemănătoare.
În fața acestei pedepse, călugărul a promis solemn că va porni la scrierea într-o singură noapte a unei cărți care să conțină toate cunoștințele omenirii, nu multe la epoca respectivă.
Cum la un moment dat i s-a părut că se hazardase în angajamentul luat, călugărul a găsit că soluția cea mai comodă pentru a termina de scris cartea ar fi să apeleze ajutorul Diavolului, oferind la schimb sufletul său, precum urma să facă și Faust, un pic mai târziu în istorie.
Diavolul, hămesit de acapararea sufletelor muritorilor, a acceptat oferta, ba chiar mai mult, ar fi consacrat participarea sa la operă printr-un autoportret.
Deși această legendă aduce mai mult cu scenariul unui film de groază, National Geographic și-a suflecat serios mânecile și a studiat Codex Giga.
Analiza scrisului a concluzionat că, într-adevăr, manuscrisul este opera unei singure persoane, care l-a și semnat, "hermann inclusus" (Hermann Întemnițatul).
Despre autenticitatea autoportretului diavolesc, National Geographic nu pomenește nimic, deci nu puteți cerceta altfel decât singuri, dar pe propria răspundere, se zice, astfel încât legenda să continue, turiștii să vină și banii lor să fie cheltuiți...