Mai mulţi copii şi nepoţi ai deţinuţilor care au renovat Cazinoul în anii ’50 au vizitat clădirea

19 Mai 2020 | scris de A.V.
Mai mulţi copii şi nepoţi ai deţinuţilor care au renovat Cazinoul în anii ’50 au vizitat clădirea

Mai mulţi copii şi nepoţi ai deţinuţilor care au renovat Cazinoul din Constanţa în anii ’50 au vizitat marţi clădirea, după ce un mesaj al acestora a fost găsit în în timpul lucrărilor de reabilitare a monumentului care au loc în această perioadă.

Fiica unui deţinut politic spune că i-a promis tatăl său că va veni la Constanţa şi va încerca să găsească toate mesajele pe care el şi colegii lui le-au zidit în pereţii clădirii, scrie News.ro.

Primăria Constanţa a transmis, printr-un comunicat de presă, că o parte din copiii şi nepoţii deţinuţilor politici care au lucrat în anii‘50 la renovarea Cazinoului, după bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial, au ajuns marţi la acest edificiu.

“Cu ochii înlăcrimaţi, Elena Laura Voicilă - fiica deţinutului politic Nicolaie Voicilă, Cristian Alexandru Petre - nepotul deţinutului politic Nicolaie Voicilă, George Apollon Cristodulo - fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a coordonat lucrările de reabilitare din anii 50, Alexandru Puiu - însoţitor al lui George Apollon Cristodulo şi Aurel Şeitan, membru al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Filiala Constanţa, au păşit în locul în care părinţii şi bunicii lor nu s-au mai putut întoarce niciodată”, se arată în comunicat.

Elena Laura Voicilă a povestit cum i-a promis tatălui ei că va veni la Constanţa şi va încerca să găsească toate mesajele pe care el şi colegii lui le-au zidit în pereţii clădirii: ”Părinţii mi-au spus aşa: faceţi tot posibilul, cât timp trăiţi, să ajungeţi acolo şi să recuperaţi documentele. Eu trăiam într-o bulă, toată copilăria mea am ştiut că deţinuţii politici au renovat Cazinoul. Nu credeam că la Constanţa nu se cunoaşte acest aspect”, a spus fiica deţinutului politic Nicolaie Voicilă.

Apollon Cristodulo spune că această poveste este valoroasă nu numai pentru Constanţa, ci şi pentru România.

“Găsirea acestui petic de sac are o importanţă colosală. Această poveste este valoroasă pentru Cazino, este valoroasă pentru Constanţa, dar şi pentru România în ansamblul ei. Eu propun un cadru de colaborare între trei tipuri de entităţi: Primăria municipiului Constanţa, Asociaţia Deţinuţilor Politici şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc”, a spus Apollon Cristodulo.

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a afirmat că acest capitol despre Cazinou şi-ar dori să fie expus.

“Dincolo de dramele personale, de dramele de familie ale celor care au lucrat acolo, este un capitol neştiut despre Cazinoul nostru şi care, în mod evident, mi-aş dori să fie valorificat, expus. Nu putem vindeca rănile trecutului dacă le trecem sub tăcere. Trebuie să vorbim despre poveştile de viaţă ale acestor oameni. Cred că trebuie să tratăm cu respectul cuvenit, într-un loc emblematic, aceste pagini de istorie”, a spus primarul Constanţei.

Un mesaj al unor deţinuţi politic care au lucrat în anii '50 la repararea Cazinoului din Constanţa a fost găsit în timpul lucrărilor de reabilitare a monumentului care au loc în această perioadă. Scrisoarea deţinuţilor era zidită în fereastra scoică dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului.

"Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţii politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu”, este mesajul găsit de echipa de constructori.

Mesajul a fost scris pe o bucată ruptă dintr-un sac de ciment de 14 dintre cei 100 de deţinuţi care au lucrat în anii ’50 la renovarea Cazinoului care fusese afectat de bombardamentele din Cel de-al Doilea Război Mondial.

SURSA FOTO: News.ro

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din REPORTAJ

Ultima oră