Elev român admis la Oxford: cum poate matematica îmbinată cu muzica rock să-ți obțină un loc în cea mai prestigioasă universitate din lume

19 Ian 2023
Elev român admis la Oxford: cum poate matematica îmbinată cu muzica rock să-ți obțină un loc în cea mai prestigioasă universitate din lume

Un elev al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, olimpic la informatică, își va continua ascensiunea la nivel internațional, la începutul acestui an fiind înștiințat că una dintre cele mai puternice universități din lume vrea să îl aibă student.

După un proces de admitere complex, Ștefan Domunco a fost acceptat la Universitatea Oxford, unde va aprofunda Știința calculatoarelor (Computer Science), domeniu care-l pasionează încă din gimnaziu, conform monitorulsv.ro

„Am optat pentru Universitatea Oxford pentru că în acest moment este unul dintre cele mai bune locuri din lume în care poți să studiezi informatica. După câteva discuții pe care le-am avut cu foști absolvenți ai acestei universități am ajuns la concluzia că sistemul britanic mi se potrivește foarte bine. Ce mi-a atras atenția și mi-a plăcut este faptul că există un tutore, un mentor, la fiecare 2-3 studenți și am sentimentul că o astfel de relație nu este o relație rece elev - profesor, ci mai degrabă una mai apropiată, de colaborare. Un alt aspect interesant este modul de predare prin care ești învățat să înveți noțiunile abstracte prin raportare la viața de zi cu zi. În primul an știu că se pune mult accent pe matematică, apoi se studiază securitate informatică, inteligență artificială, domenii de care sunt interesat”, mărturisește adolescentul.

„În eseul de admitere am asemănat rezolvarea problemelor de informatică cu un concert rock”

Procesul de admitere la Oxford a început din toamna anului trecut, când tânărul a trimis o scrisoare de intenție (eseu) şi o recomandare din partea profesoarei sale de informatică, Daniela Marcu.

„În eseu am vorbit despre pasiunea mea pentru informatică, despre premiile pe care le-am obținut de-a lungul timpului, activități extrașcolare în care am fost implicat – Trupa de improvizație PI, Clubul Games & Apps la a cărui înființare am participat împreună cu colegul meu Șerban Orza, activități de voluntariat în cadrul Asociației Interact Suceava etc. În cadrul eseului am simțit nevoia să unesc cele două pasiuni ale mele, informatica și muzica rock. Am descris rezolvarea problemelor de informatică cu susținerea unui concert rock. Cerințele problemelor le-am asemănat cu piesa de deschidere a concertului, piesa care trebuie să anime, să stârnească interesul, să antreneze, să capteze. Chichițele problemelor le-am asemănat cu notele de la bas, iar conexiunile pe care le faci pentru rezolvarea problemelor le-am asemănat cu un solo de chitară. De asemenea, am descris problemele pentru care inițial nu ai nici o idee de rezolvare cu piesele noi care apar în cadrul unui concert. În ambele situații, până ajungi să le înțelegi, să le simți, să ajungi să îți placă, trebuie să te obișnuiești cu ele, să le recitești și să le asculți de câteva ori” Ștefan a fost acceptat în faza următoare, cea a interviurilor online (trei la număr), evaluatorii de la Oxford urmărind cu precădere ideile candidatului, modul de abordare a problemelor, raționamentul și logica în rezolvarea lor.

Olimpicul român se lovește, însă, de problema taxelor foarte mari, el sperând să reușească să găsească finanțarea măcar pentru a parte din costurile vieții în Marea Britanie:„Taxa este foarte mare, iar cumulând și celelalte costuri ale vieții studențești, cheltuielile anuale s-ar ridica la circa 60.000 de lire sterline pe an. Găsirea surselor de finanțare este pentru mine următorul examen. Mărturisesc faptul că neavând experințe financiare... acest examen mi se pare cel mai dificil. Sper însă căvoi găsi în jurul meu sprijinul necesar și, prin donații, sponsorizări și eventuale credite, să pot să acopăr această sumă”, spune elevul.
 

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră