Cum a reușit nepotul lui Ceaușescu să supraviețuiască cutremului din 1977. Locuia în același bloc cu Toma Caragiu

12 Mar 2021
Cum a reușit nepotul lui Ceaușescu să supraviețuiască cutremului din 1977. Locuia în același bloc cu Toma Caragiu

În seara de 4 martie 1977 toată zona balcanică era zguduită de un cutremur extraordinar de puternic. În România, punctul fierbine a fost Bucureştiul, oraşul în care s-au înregistrat şi cele mai multe victime. Câţiva dintre cei care au scăpat de sub dărâmături au povestit momentele de groază trăite. Xavier Drăgoescu, nepotul lui Nicolae Ceauşescu, a supravieţuit cutremurului din 1977. Din păcate, mama lui, Niculina, fiica Mariei Agachi, sora lui Nicolae Ceauşescu, nu a avut acelaşi noroc, conform historia.ro.

„Aveam 5 ani. Ghinionul nostru a fost în ziua aceea că ne-am întors de la bunicii care stăteau la casă, în zona Parcului Izvor, cu cinci minute mai devreme de începerea cutremurului. Dacă mai întârziam puţin, mama ar fi trăit“, a povestit Xavier, în 2011, pentru reporterii „Adevărul“. Familia doctorului Henorel Drăgoescu locuia în blocul din spatele Muzeului Naţional de Istorie Bucureşti, pe strada Bibliotecii. Vecini de bloc erau Doina Badea, la etajul 8, şi Toma Caragiu, la etajul 9.

„Mă jucam cu o maşinuţă primită de la Nicu Ceauşescu şi deodată îl aud pe tata strigând că e cutremur. El s-a repezit spre ieşire şi mama spre o altă uşă, şi-i auzeam cum strigau unul la altul «Vino încoace!». De mine uitaseră. Tata a vrut să sară pe acoperişul muzeului, şi în momentul ăla m-am agăţat de pantalonii lui şi m-a luat în braţe“, povesteşte Xavier.

Au urmat două secunde de cădere, podeaua s-a surpat şi cei doi au căzut de la 30 de metri înălţime. „Am căzut pe tata. Era linişte totală. Atunci am început să plâng şi să-l strig. Nu mi-a răspuns şi mai târziu am auzit cum scuipa molozul înghiţit. Strigam după ajutor. Am avut noroc cu grinda de la uşă, care s-a oprit deasupra noastră. Mama a fost lovită în cap de o cărămidă “, îşi continuă istorisirea tânărul. Orele acelea de groază i-au rămas întipărite în memorie şi acum:„Tatei i-au intrat nişte ţevi în spate şi un picior i-a fost smuls. A fost anuric o perioadă“.

Familia i-a ascuns lui Xavier moartea mamei sale, Nicolle, aşa cum o alinta el, timp de doi ani, spunându-i că este la tratament în străinătate. „Nici tata nu a ştiut în primele zile, când era la spital. Familia purta haine de doliu, dar când veneau la spital să-l viziteze se schimbau în haine civile“, spune cu durere nepotul lui Ceauşescu. Spre dimineaţă, după şase ore de spaimă şi incertitudine, în întuneric, Xavier a văzut lumini de lanternă:„Ceauşescu a venit personal la faţa locului să vadă dacă nepoata lui, Niculina Drăgoescu, mai trăieşte.

Târât printre ruine, moloz şi bălţi de sânge, copilul speriat a început să plângă. „Pompierii au săpat un tunel şi ţin minte că nu vroiam să mă desprind de tata, iar el a ţipat la mine să ies“, spune Xavier, care crede că a fost printre singurii supravieţuitori din bloc. „Cu Bogdan, unul dintre băieţii Doinei Badea, mă jucam în faţa blocului. Pe Toma Caragiu nu mi-l amintesc“, mărturiseşte supravieţuitorul.

După cutremur, Xavier s-a mutat cu tatăl său într-o vilă naţionalizată din cartierul Primăverii. Aici mai locuiau Emil Bobu, ministru de Interne, Ion Stoian, prim-secretar, Angelo Miculescu, socrul lui Adrian Năstase, şi Florea Ceauşescu, fratele dictatorului.

Xavier a rămas cu spaima de cutremur şi cu frica de înălţime. „Nu călătoresc cu avionul decât foarte rar, dacă sunt nevoit“, spune tânărul. „Este mai bine să-ţi trăieşti propriul destin imperfect decât o imitaţie a vieţii altcuiva“, este maxima după care s-a ghidat toată viaţa Xavier Drăgoescu.

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră