Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a iniţiat o Declaraţie de reafirmare a prestigiului Parlamentului, votată miercuri de plenul reunit, cu 203 voturi "pentru” şi 94 "împotrivă”.
Declaraţia critică CSM, Ministerul Public şi pe preşedintele României, după decizia CCR în cazul OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale, arătând că este nevoie ca opinia publică să înţeleagă că Parlamentul este "unica autoritate legiuitoare din România şi alte ingerinţe în activitatea acesteia nu pot fi acceptate”.
De altfel, în plenul reunit, Tăriceanu a amintit că unica instituţie care reprezintă poporul este Parlamentul, în vreme ce preşedintele este doar reprezentantul statului. ”Nu mă pot abţine să fac o remarcă: vreau să înţelegem cu toţii că preşedintele reprezintă statul şi nu este şeful statului. Nu merge această instituţie după formula din marină sau din armată: comanda la mine. Nu merge”, a spus şeful Senatului.
Tăriceanu a mai spus că în ultimele două luni a existat o ingerinţă majoră a CSM în activitatea puterii executive şi o ingerinţă a instituţiilor de forţă împotriva activitatea Guvernului şi a Parlamentului. "Am traversat o perioadă de criză de aproape două luni în care preşedintele a declanşat un război politic, alimentând nemulţumirile unei părţi a populaţiei şi încercând să răstoarne rezultatul alegerilor”, a adăugat Tăriceanu.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat declaraţia propusă plenului reunit de Tăriceanu, considerând-o o iniţiativă greşită, prin care se încearcă "eliminarea din jocul politic" a președintelui României. Băsescu a susţinut că, într-adevăr, Parlamentul este organul suprem, pentru că face legi, dar "mai sunt și alte elemente ale societății care reprezintă poporul român sau părți din poporul român". "Sunt cei care ies în stradă, sunt ONG-uri, este Președintele României", a enumerat liderul PMP, conform agerpres.ro.
Băsescu a mai spus că "exagerările" din document nu sunt în regulă, deoarece îi vor face criticabili pe parlamentari. "Cine v-a pus, dragi deputați, să vă duceți la procurorul general să-l întrebați dacă puteți voi să vă reangajați salariații din mandatul trecut pe cabinetele parlamentare. Păi cine v-a pus să închinați Parlamentul procurorilor? Păi cine v-a pus, dragi parlamentari, să mergeți la CSM să întrebați dacă dați grațiere pe trei ani, pe cinci ani și ei v-au spus: nu, trei, și ați venit cu scufița în mână la Comisiile juridice să spuneți: da, facem trei, când vă spune Constituția că sunteți cei care legiferează. Păi cine vă pune dragilor să vă tot căciuliți la instituții altele decât Parlamentul? Dacă vreți autoritate, comportați-vă ca atare", a îndemnat fostul preşedinte.