Astăzi, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, a ajuns propunerea legislativă care prevede că dacă un primar a fost reţinut mai mult de 90 de zile să îşi piardă mandatul. Raportul de respingere a fost adoptat cu 306 voturi.
Propunerea legislativă a părut o urmare firească a numeroaselor cazuri în care primari în funcţie au ajuns după gratii.
Oraşul Rădăuţi, din Judeţul Suceava, a reuşit preformanţa de a rămâne şi fără primar şi fără consiliu local. Timp de o lună, oraşul a fost blocat. Cu primarul în arest şi cu consiliul local dizolvat, a fost nevoie de un act normativ care să reglementeze situaţia. Prefectul a fost nevoit să aştepte decizia Guvernului, în lipsa unei legislaţii adaptate noilor realităţi.
De altfel, în ultimul an, zeci de primari au avut probleme în justiţie. De la primării de comune, până la primării de municipii, edilii au fost fie reţinuţi preventiv, fie plasaţi în arest la domiciliu.
Astfel, de la Marian Vanghelie, primar al Sectorului 5 din Bucureşti, până la Radu Mazăre, primar al Constanţei, la edilii din Iaşi, Piteşti sau Ploieşti, lista pare să nu se mai termine. Nici oraşele mici nu par să se simtă mai bine: Miercurea Ciuc, Năvodari, Rădăuţi, Recaş, Gheorgheni, sunt doar câteva dintre zonele unde primarii au probleme cu legea.
În acest context, cu zeci de primari reţinuţi sau plasaţi în arest preventiv, legea ar trebui adaptată. Blocajele din administraţia publică, lipsa semnăturii principalului ordonator de credite, pot crea reale probleme.