Liviu Dragnea a ieșit din închisoare: ”Voi reintra în politică dacă am cu cine și dacă am pentru cine”

15 Iul 2021 | scris de A.V.
Liviu Dragnea a ieșit din închisoare: ”Voi reintra în politică dacă am cu cine și dacă am pentru cine”

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a ieșit din închisoare, în urma deciziei Tribunalului Giurgiu. Decizia este definitivă.

Tribunalul Giurgiu a dezbătut joi cererea de eliberare condiţionată a fostului lider al PSD Liviu Dragnea. Acesta execută o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Completul de judecată este format din Adriana Pencea, președintele Tribunalului Giurgiu și judecătorul Andrei Buliga.

UPDATE 16.49: Liviu Dragnea a ajuns la locuința sa, fiind așteptat de Codrin Ștefănescu și Carmen Dan.

UPDATE 16.27: Liviu Dragnea pleacă de la penitenciarul Rahova cu mașina Irinei Tănase, care l-a așteptat la ieșire.

UPDATE 16.18: Liviu Dragnea a ieșit din penitenciar și face primele declarații:

„După doi ani de chin și suferință, abuzuri și umilințe. cea mai mare parte a populației a înțeles de ce a trebuit să ajung aici. Eu când am intrat aici România era o țară prosperă, care avea speranță. Din păcate acum e o dictatură feroce, e o țară în care libertatea de exprimare e în pericol. Viitorul României este amanetat.

Judecătorii din Giurgiu au avut curaj și au rezistat la presiuni.

În primul rând vreau să mă caut de sănătate. Sănătatea mea a fost afectată în mod foarte serios aici.

Voi munci la firma fiului meu.

În politică voi intra dacă o să găsesc răspunsul la două întrebări: dacă mai am cu cine și dacă mai am pentru cine.

 

DNA să-i ancheteze pe cei care jefuiesc țara. Discutăm de un jaf generalizat.

PSD nu mai e partid. PSD nu e condus în acest moment, e în buzunarul SRI.

Vreau să le mulțumesc zecilor de mii de români care mi-au trimis scrisori.

M-au vândut.”

 • UPDATE 15.00 Liviu Dragnea e așteptat joi la Rahova de câțiva susținători care agită pancarte și strigă sloganuri. (Detalii aici)
 • UPDATE 14.30 Irina Tănase, partenera lui Liviu Dragnea, a ajuns la penitenciarul Rahova. La scurt timp după anunțul eliberării lui Dragnea, a postat pe Instagram următorul mesaj: ”Îți mulțumesc, Doamne – Doamne, că ai făcut asta pentru mine”.
 • UPDATE: 13.28 Instanța a decis eliberarea lui Liviu Dragnea.
 • UPDATE: 10.17 Instanța a rămas în pronunțare, după ce Liviu Dragnea a avut ultimul cuvânt.
 • UPDATE 10.15 Liviu Dragnea: Domnule președinte, am constatat din motivarea instanței de fond și din ce a spus DNA că nu am îndeplinit criteriile legale. Din punct de vedere obiectiv eu pot fi eliberat. Eu în februarie aveam posibilitatea să fiu eliberat. Câtă pedeapsă suplimentară să primesc pentru niște convorbiri cu altă persoană. Am executat pedeapsa cu decență. Nu am lipsit nicio zi de la muncă, nici o oră. Domnule Președinte nu vreau să vă mai țin, vă rog să judecați conform legii, conform obiectivității și să admiteți cererea.
 • UPDATE 10.10 Unul din avocații lui Dragnea, Liviu Popescu, face o comparație cu un caz de angajări fictive din Franța, unde prejudiciul ar fi fost de 200 de ori mai mare, însă pedeapsa ar fi fost 2 ani cu suspendare în timp ce Dragnea are 3 ani și șase luni cu executare.
 • Avocații lui Dragnea acuză condițiile proaste din penitenciar: ”Nu mai invită pe nimeni la baie Liviu, în pușcărie nu e ca la Parlament. Amenințarea cu violul e pe față. În acest sistem parchetul vrea să-l mai rețină ca să-l reeduce.”
 • UPDATE 9.30 Procesul a început. Liviu Dragea este prezent prin videoconferință, la fel avocații acestuia Flavia Teodosiu și Liviu Popescu. Avocații lui Dragnea au depus o serie de documente cu privire la contestația la executarea pedepsei, invocând din nouo că i-a fost încălcat dreptul de muncă.
 • Procurorul de ședință a cerut respingerea cererii, pe motiv că nu sunt dovezi suficiente că s-ar fi îndreptat în penitenciar, invocând faptul că a fost sancționat disciplinar pentru interviul online acordat Ancăi Alexandrescu. ”Nu este obligația instanței de a soluționa favorabil cererea de eliberare condiționată. Nu pare că și-a asumat pedeapsa. Instanța trebuie să aibă convingerea că persoana s-a reabilitat”, a mai arătat procurorul de caz.
 • Avocații lui Dragnea susțin că acesta îndeplinește toate condițiile liberării condiționate și că a executat 2/3 din pedeapsă. Avocații încearcă să convingă instanța că Dragnea va continua executarea pedepsei, ”dar nu în stare privativă de libertate”.
 • Completul de judecători este format din Adriana Pencea și Andrei Buliga.

Context:

În luna aprilie, Dragnea a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat mai devreme din penitenciar, susţinând că a îndeplinit fracţia necesară de 2/3 din pedeapsă, „este disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, pe tot parcursul executării pedepsei a avut un comportament bun, fiind recompensat în repetate rânduri şi fiind stăruitor în muncă – atât cât i s-a permis să muncească, a participat la activităţi culturale şi la cursuri educaţionale, a primit recompense şi credite”. Solicitarea a fost respinsă.

Plângerile lui Dragnea

Conform actelor depuse până acum în instanţă, Dragnea s-a plâns că persoanele din conducerea Penitenciarului Rahova, unde este încarcerat,  i-au refuzat dreptul la muncă, ceea ce a condus „la izolarea sa în camera de detenţie pentru mai mult de 8 luni (din când în când având acces afară o oră sau două, seara) şi la agravarea stării sale de sănătate, care nu a putut fi remediată în sistem de detenţie”.

De asemenea, Dragnea a reclamat faptul că a fost ţinut zilnic în camera de detenţie 23 ore din 24 şi „în mod surprinzător a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2”. În plus, spunea fostul lider al PSD, dreptul său la sănătate a fost încălcat întrucât i-a fost refuzat, în mod sistematic, accesul la investigaţii de specialitate şi tratament adecvat, deşi penitenciarul a fost informat încă de la început despre afecţiunile de care suferea.

Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 i-a respins însă cererea de eliberare condiţionată, Dragnea a făcut contestaţie, respinsă de Tribunalul Bucureşti pe 27 mai.

În motivarea deciziei de la Tribunalul Bucureşti, se arăta că „instanţa a apreciat că, din analiza coroborată a situaţiei personale a petentului, nu şi-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare”.

Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Sursa: g4media.ro

Alte stiri din Politic

Ultima oră