Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) l-a desemnat, vineri, la Târgu Mureş, pe Kelemen Hunor candidat al UDMR la alegerile pentru Preşedinţia României, acesta fiind singura propunere formulată în cadrul Consiliului Consultativ, iar sloganul sub care va candida este: "Respect pentru toţi!", informează AGERPRES.
"Din 1996 încoace, întotdeauna am avut un candidat la preşedinţie, dar s-ar putea ca din trecut să nu decurgă logic viitorul. Este o chestiune de onoare, a devenit o chestiune de onoare pentru noi deoarece putem exprima că suntem cetăţeni egali ai acestei ţări (...) E nevoie de lansarea unui candidat întrucât despre ţelurile noastre, despre problemele comunităţii nu va vorbi nimeni altcineva. Am învăţat acest lucru în anii trecuţi când candidaţii niciodată nu au vorbit de adevăratelea despre problemele noastre şi dacă au vorbit, nu atunci au spus ceea ce ne-ar fi plăcut nouă. Societatea românească, politica românească, trebuie să facă în mod constant oferte comunităţii maghiare din România, minorităţilor din România în general. Dar ce am văzut noi este că nu s-a întâmplat niciodată, iar aşa ceva nu poate să facă decât un candidat maghiar, aşa cum a făcut-o de fiecare dată (...) Suntem vocea comunităţii maghiare, dar să vorbim despre ce fel de ţară vrem, ce fel de ţară ne putem imagina (...) Atunci când vorbim despre viitorul acestei ţări, vorbim şi despre cum să fie viitorul comunităţii maghiare, cum să fie relaţia comunităţilor maghiare , respectiv comunitatea română, cum să fie relaţia dintre minoritate şi majoritate, care să fie obiectivele viitorilor ani. Şi dacă punem cap la cap toate acesta, atunci răspunsul este fără echivoc. Este nevoie de un candidat maghiar la preşedinţie de fiecare dată" a declarat Kelemen Hunor.
Preşedintele UDMR a spus că, în decembrie, Uniunea va împlini 30 de ani, este cea mai puternică formaţiune din Transilvania şi că din acest motiv este necesar să aibă un candidat la Preşedinţia României.
Kelemen Hunor a spus că a avut dubii în privinţa acceptării candidaturii la Preşedinţia României, pentru a treia oară, dar s-a angajat cu "mare stimă şi reverenţă" la acest rol.
"Deşi problemele sunt antice, putem propune o altă abordare, deoarece această campanie electorală este puţin mai altfel decât parlamentarele sau localele (...) Propun să spunem lucrurilor pe nume, nu trebuie să însemne nici provocare şi nu trebuie nici să ne abţinem. Ne pregătim de o campanie în care să spunem lucrurilor pe nume (...) Pe unii şi în 2019 îi deranjează inscripţiile maghiare, şcoala maghiară, steagul maghiar, steagul secuiesc, simbolurile comunităţii. Sunt mult mai puţini decât vociferează ei din când în când (...) 30 de ani de democraţie într-o Românie de 100 de ani, în această perioadă am fost mai mult în defensivă şi suntem mai mult în defensivă decât construim. Cred că trebuie să încercăm să schimbăm acest lucru, să construim mai mult, să consturim mai mult împreună. Şi cred că pentru acest lucru este nevoie de mai mult respect şi de un nou avânt în dialogul româno-maghiar", a susţinut Kelemen Hunor.
Liderul UDMR consideră că este nevoie de "mai puţin stat şi de mai mult respect" întrucât statul este pentru cetăţeni, nu cetăţeanul este pentru stat şi că este nevoie de respectarea reciprocă a valorilor fiecăruia.
"Această campanie a noastră va fi o campanie a respectului, o campanie a viitorului, vrem mai mult respect din partea statului, vrem mai mult respect faţă de fiecare cetăţean, faţă de comunitatea maghiară, atunci când e vorba despre viaţa de zi cu zi şi mai mult respect atunci când este vorba despre viitor. De aceea noi am spus că sloganul aceste campanii electorale va fi 'Respect!' pentru că acest cuvânt îl înţeleg maghiarii şi românii. Vom subordona totul respectului în cele ce urmează, respect pentru comunitate, respect pentru comunitate, să vorbim cu respect despre acea imagine de viitor pe care am lansat-o. O viziune care să se bazeze pe dialog pe viitor", a susţinut Kelemen Hunor, de la tribuna CRU.
Şeful de campanie electorală al lui Kelemen Hunor va fi Procsalmi Balint, preşedintele executiv al Uniunii.