Coaliția merge mai departe. Care sunt condițiile

20 Apr 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Coaliția merge mai departe. Care sunt condițiile

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi seară, că liderii coaliţiei au convenit să semneze o completare a acordului politic, care să ducă la creşterea încrederii între parteneri şi îmbunătăţirea funcţionării guvernării.

"După două zile de discuţii serioase pe care le-am purtat, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliţie, care să aducă proceduri şi puncte de vedere care să ducă la creşterea încrederii între parteneri, la îmbunătăţirea mecanismelor de funcţionare a coaliţiei şi, în mod evident, să crească performanţa de guvernare. Formaţiunile politice care au constituit această coaliţie sunt conştiente de responsabilitatea pe care o au de a asigura buna guvernare a României şi de a pune în practică programul de guvernare pentru care ne-am angajat în faţa Parlamentului şi, de asemenea, să urmărim atingerea obiectivelor acestui program de guvernare. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înţelege şi-au făcut iluzii. Suntem o coaliţie care cooperează, care este într-un dialog bazat pe respect reciproc, pe încredere, pe solidaritate şi suntem preocupaţi, în primul rând, de o guvernare care să ducă la o îmbunătăţire semnificativă a vieţii cetăţenilor români", a afirmat Orban, după şedinţa coaliţiei.

Coaliţia funcţionează pe principiul solidarităţii şi colegialităţii, iar premierul va revoca un ministru după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente şi după o dezbatere în coaliţie, se precizează în actul adiţional la Acordul de guvernare încheiat marţi de liderii PNL, USR PLUS şi UDMR.

Potrivit documentului, responsabilitatea politică se va asuma împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului, iar deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formaţiunilor din coaliţie, potrivit agerpres.ro.

"Coaliţia, prim-ministrul şi membrii guvernului îşi asumă să nu adopte poziţii publice prin care să submineze activitatea şi agenda guvernamentală şi a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susţinere reciprocă şi solidaritate. Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliţii, prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie", se arată în document.

Premierul va acorda un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziţiei între titularii portofoliului ministerial, se mai menţionează în actul adiţional.

Liderii coaliţiei au mai stabilit ca performanţa ministerială să fie evaluată periodic, "având ca reper programul de guvernare votat de Parlament şi deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliţiei de guvernare". Performanţa guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliţiei de guvernare.

Aceştia au mai convenit că şedinţele de coaliţie se vor desfăşura în fiecare luni, o dată la Camera Deputaţilor, o dată la Senat, fiecare partid din coaliţie va asigura secretariatul prin rotaţie, timp de o lună, iar temele de pe agendă vor fi anunţate în prealabil la secretar şi vor fi agreate de către lideri la începutul şedinţei de coaliţie.

La şedinţele de coaliţie vor putea fi invitaţi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare şi miniştri şi va participa şi reprezentantul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

"Agenda guvernului şi procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în şedinţă săptămânală ulterioară şedinţei pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda şedinţei de guvern va fi agreată la acest nivel şi ulterior transmisă ministerelor şi în spaţiul public", mai prevede documentul.

Conform actului adiţional, "coaliţia de guvernare funcţionează în baza programului de guvernare şi a unor decizii colegiale", iar "agenda parlamentară şi deciziile de vot în Parlament urmează priorităţile din programul de guvernare".

"În lipsa consensului în Coaliţie pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acţiona în afara Coaliţiei, cu anunţarea prealabilă a partenerilor, şi după refuzul lor de a susţine respectivele iniţiative", au mai stabilit liderii coaliţiei.

Vaccinarea împotriva COVID-19 constituie prioritate pentru coaliţie, mai arată documentul.

"Guvernul va publica săptămânal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziţia pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern. Transparenţa este o regulă, nu o excepţie. Toţi miniştrii Coaliţiei trebuie să ia măsuri pentru creşterea accesului la date publice, transparentizarea execuţiei bugetare, contracte şi achiziţii publice acolo unde există. Reformele în domeniul sănătăţii vor continua: transparenţa şi eficienţa investiţiilor în infrastructura spitalicească, reforma managementului spitalelor. Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivităţii se va face până la finalul anului. Adoptarea legilor pe justiţie va fi până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaţionale ratificate de România, precum şi cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene - MCV, GRECO şi Comisia de la Veneţia", se mai arată în actul adiţional.

De asemenea, liderii coaliţiei s-au angajat pentru a face operaţională Comisia de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliţie.

Coaliţia va crea un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcţionării statului, se mai precizează în document.

Alte stiri din Politic

Ultima oră