Excepția înregistrată la CCR vizează, potrivit Agerpres, prevederile art. 50 alin. 2 și art. 101 alin. 2 și 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.
La art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale se prevede că "pentru funcția de primar, candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București".
La art. 101 alin. 2 se arată că "este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate", iar la alineatul 3 se precizează că, "în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație".
Tribunalul Bucureşti a admis, săptămâna trecută o contestaţie formulată de jurnalistul Liviu Avram, după ce i-a fost respinsă candidatura ca independent la Primăria Capitalei.
Acesta s-a înscris în cursa pentru alegeri cu doar trei semnături. Jurnalistul susține că alegerea primarilor într-un singur tur, dar și depunerea unei liste cu semnături care să conțină cel puțin 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral avantajează marile partide.
Și PNL a depus la Curtea de Apel București o cererea de anulare a Hotărârii de Guvern care stabileşte data alegerilor locale. Mai exact, li liberalii au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate privind alegerile într-un singur tur, însă instanţa nu a admis cererea.