Duminică, peste 500.000 de membri ai PSD sunt chemaţi la urne, într-un scrutin intern, pentru a-şi alege preşedintele partidului care va fi validat de congresul extraordinar din 18 octombrie. Să-şi aleagă preşedintele este mult spus în condiţiile în care Liviu Dragnea este singurul candidat la cea mai înaltă funcţie în PSD, intrarea în cursă a lui Nicolae Şerban şi Daniel Savu nefiind validată de Comitetul Executiv al partidului.
În aceste condiţii, alegerile interne din PSD sunt mai degrabă un prilej de a-i oferi lui Liviu Dragnea legitimitate, de a închide gura celor care l-ar putea contesta, dar şi de a afla pe cine poate conta. Unii pesedişti văd scrutinul de duminică drept unul istoric, fiind pentru prima dată când un preşedinte al PSD este ales de toţi membrii partidului.
"Pe buletinul de vot va fi doar o singură întrebare, legată de susţinerea pentru candidatul Liviu Dragnea, la care se răspunde cu da sau nu, prin bifarea cu pixul în dreptul opţiunii", a explicat secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi.
Clarificări doctrinare: de stânga sau de centru?
În plus, in perspectiva congresului extraordinar, Dragnea trebuie sa se lamureasca cit de stânga mai este PSD-ul după mandatul lui Victor Ponta, care a susţinut o repoziţionare a partidului spre centru.
Valeriu Zgonea, membru al echipei Dragnea şi nominalizat pentru funcţia de preşedinte executiv, a declarat joi la RFI că " în anumite momente ale societăţii, ale dezvoltării noastre ca partid social-democrat, anumite elemente doctrinare nu au fost clarificate şi aici preşedintele partidului va avea o dezbatere clară în Congres şi va transmite un mesaj clar cu privire la linia doctrinară a Partidului Social Democrat".
Declaraţia lui Zgonea vine la o săptămână după ce Liviu Dragnea declara la Iaşi că "eu insist să ne lămurim și să înțelegem că suntem partid de stânga, stânga nouă, cu principiile care guvernează stânga, cu principiile pe care se bazează stânga, nu să avem tot timpul abordări neclare. (....) Pe noi ne interesează să știm exact cum suntem și lumea să știe: 'da, PSD-ul este așa, PSD-ul face dezvoltare, PSD-ul este partidul construcției, partidul comunicării, partidul viitorului'. Ceilalți, dacă vor, trebuie să arate și ei cum vor să construiască această țară, nu să fie hârâială permanentă și război politic permanent".
Chestionare la tot poporu'
Vineri, Dragnea a anunţat că a discutat cu colegii de partid despre distribuirea de chestionare care să-i ajute "în construcţia programului politic al PSD".
"Exerciţiu de democraţie participativă atât pentru cetăţeni, cât şi pentru noi. Au fost distribuite 4 milioane de astfel de chestionare. Sunt întrebări legate de modul cum vedem funcţionarea serviciilor publice de acolo. Sunt întrebaţi cetăţenii care este una dintre cele mai bune măsuri pe care a luat-o guvernarea. Vrem să ştim până la locale care sunt cele mai bune acţiuni pe care trebuie să le susţină PSD", a declarat Dragnea.
Alegerile interne vor costa PSD aproximativ 2000 de euro, fiind chemaţi la vot atât membrii PSD din toată ţara, cât şi cei din statele unde PSD Diaspora are filiale.
În total, sunt chemaţi la urne 530.840 de membri PSD, fiind tipărite tot atâtea buletine de vot, plus 10%. Pesediştii vor putea să voteze începând de la ora 8 dimineata până seara, la ora 20. Au fost deschise secţii de votare în toate localităţile, iar pesediştii care nu se vor afla în localitatea de domiciliu pot vota oriunde pe liste suplimentare, dar numai pe baza unei adeverinţe semnate de liderii organizaţiei din care fac parte.
"Eu voi vota la Turnu Măgurele, la ora 11.00. Primele rezultate le vom afla undeva la ora 20.00", a declarat Dragnea. El a explicat că după încheierea procesului de votare, buletinele şi procesele verbale vor fi transmise la sediul organizaţiei judeţene, iar de acolo la centru unde vor fi numărate.
Premierul Victor Ponta va vota în Bucureşti, deşi este membru al organizaţiei PSD Gorj.
Citiţi mai multe ştiri din Politică!