"Dacă ieri în aceste zone din România oamenii pur și simplu nu știau ce înseamnă să fii în raza de acțiune, de astăzi suntem forțați să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea. În aceeași situație se află și Polonia", a declarat Vladimir Putin la Atena într-o conferință de presă, organizată în comun cu premierul grec, Alexis Tsipras.
Preşedintele rus a făcut referiri la baza NATO de la Deveselu, care, în mod oficial, a devenit operaţională din această lună, după o investiţie de 800 de milioane de dolari.
Vladimir Putin a spus că baza antirachetă din România a fost iniţial anunţată ca fiind o măsura împotriva rachetelor nucleare iraniene. Acum, a spus Putin, pericolul nuclear iranian nu există, în timp ce scutul antirachetă continuă să se dezvolte.
Citeşte şi: Băsescu descifrează mesajul lui Putin. Pe cine vizează, de fapt, avertismentul preşedintelui rus
"În prezent, la baza din România sunt interceptoare cu rază de 500 de kilometri, în faza doua ar urma să fie cu raza de 1.000 de kilometri, ceea ce va reprezenta un pericol la adresa Rusiei, dar cel mai important este că lansatoarele pe care le folosesc aceste interceptoare pot fi folosite şi pentru lansarea unor rachete de atac a căror rază de acţiune este de 2.400 de kilometri. Se înţelege, deci, că ating teritoriul Rusiei. Şi nimeni nu va şti când vor fi amplasate aceste rachete, iar operaţionalizarea lor se va face cu ajutorul doar al unei schimbări de soft. Nimeni nu va şti asta, nici măcar românii", a continuat Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin nu a specificat ce măsuri concrete va lua Rusia, însă a subliniat că nu va face primul pas și doar va răspunde la acțiunile Washingtonului. "Nu vom acționa până când nu vom vedea rachete în zonele cu care ne învecinăm", a mai spus președintele rus.
La rândul său, premierul grec Alexis Tsipras a declarat că Rusia este un jucător important în teatrul de securitate european şi că actualele încercări de înstrăinare ale Moscovei, cum ar fi sancţiunile, readuc în memorie Războiul Rece.