Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. În care zile din săptămână e bine să te speli pe cap

22 Mai 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. În care zile din săptămână e bine să te speli pe cap

Lăutul, adică spălarea capului, e supus unor anumite reguli pe care le respectă cu strictețe femeile de la țară. Duminica nu se lau, căci fac bube sau capătă dureri de cap.

Lunea femeia nu se lă, că e rău de urât, adică o urăsc oamenii. Rămâne văduv(ă) bărbatul sau femeia care-și spală capul într-o luni. Fata care să lă într-o luni se va mărita cu un bătrân.

Marțea să nu se spele nimeni pe cap, că-i tare rău de năpaste. Femeii care se spală în această zi îi moare curând bărbatul.

Miercuri să nu te speli pe cap, că rămâi vădană, sau, dacă ești fată, ai să te măriți cu un văduv. Să nu te lai miercurea, că nu-ți putrezește capul după moarte. De se va la femeia 9 miercuri după olaltă, sau timp de un an de zile, miercurea, la lună nouă, îi va muri bărbatul. Aromânii cred și ei că nu e bine să se spele pe cap miercurea.

Joia e bine să se spele pe cap fetele, înainte de a răsări soarele. Au noroc la dragoste dacă lau și se piaptănă în această zi.

Vinerea să nu te ali, că-ți cade părul sau te doare capul. Să nu te ali vinerea, dacă vrei să nu te urască lumea. Dacă o femeie se spală pe cap 9 vineri de-a rândul și aruncă apa pe un câine rău, îi moare bărbatul. Dacă se va la cineva vinerea, îi cresc toate buruienile și bălăriile în grădină și în semănături. Nu e bine să te lai lunea, miercurea și vinerea, că te dor ochii. Sâmbăta e bine să te lai, mai ales înainte de a răsări soarele. Dacă te lai sâmbătă dimineața, Maica Domnului e lângă tine, iar dacă te lai seara, vin deavolii.

În săptămâna brânzei, numită și „săptămâna albă”, nu e bine să te lai, că-ți albește părul și îmbătrânești curând. La „Probejenii” (6 August) nu e bine să se laie fetele, că nu le mai cresc coadele. Să nu te lai când e un mort în casă ori în mahala, că-ți cade părul.

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră