Tradiții ți superstiții. Mâncarea. Să nu mănânci ținând strachina pe genunchi sau pe braț, căci te vor durea picioarele. Alții cred că-ți mănânci norocul sau păcatele ori dragostele, sau că tragi a sărăcie. Omul să nu mănânce culcat, că se îmbolnăvește sau trage a rău. Dacă o femeie mănâncă culcată, va purcede grea.
Tradiții și superstiții. Mâncarea. Nu mânca la spatele cuiva, se recomandă în Bucovina, că-i mănânci mintea, norocul și puterile. Masa e blagoslovită de Dumnezeu, de aceea trebuie respectată. Nu se cuvine să șezi pe ea, că e păcat; nici coatele să nu le pui pe masă, când mănânci.
Tradiții și superstiții. Mâncarea. Să nu mănânci cu pălăria sau căciula pe cap, căci dracul râde și Dumnezeu plânge. De asemenea, nu se cuvine să pui căciula pe masă; cine face așa va avea o nevastă surdă sau rămâne văduv. Fetele nu se cuvine să stea la masă despletite, căci le cade părul; iar femeile măritate rămân văduve, dacă mănâncă cu o coadă despletită și una împletită.
Tradiții și superstiții. Mâncarea. Dacă-ți cade o bucățică de la masă, o cer morții: s-o lași, să n-o mai mănânci; după alții, îmbucătura căzută de la gură ar fi a dracului. Alții spun dimpotrivă: să iei repede de jos îmbucătura ce-ți cade de la masă și s-o mănânci, căci atunci dracul va plesni de necaz.
Tradiții și superstiții. Mâncarea. Se mai zice că îmbucătura îți cade pentru că te izbește dracul peste mână, ca s-o ia el. Ca să-l faci să crape de necaz, ia-o de jos, suflă peste ea și-o mănâncă. Dacă ți-e scârbă, dă-o pisicilor s-o mănânce din mâna ta. Dacă-ți cade îmbucătura de la gură, cineva din neamuri ți-e flămând sau îți vine un musafir căruia i-e foame.
Tradiții și superstiții. Mâncarea. Să nu mănânci pe vatră, că-ți moare mama, îți mănânci norocul ori puterile sau tragi a sărăcie. De asemenea nu se cuvine să mânânci pe prag, că-ți mănânci norocul sau te vorbește lumea de rău. În Bucovina, se crede că fetele care mănâncă pe prag nu se vor putea mărita.
Tradiții și superstiții. Mâncarea. Nu e bine să mănânce cineva mâncarea dată pe fereastră, căci turbează (fereastra fiind locul pe unde iese sufletul omului, când moare, și portița pe care pătrund sufletele morților în case). Să nu mănânci când te duci cu cofa la fântână, că-ți mănânci norocul sau te prostești, ori nu mai ții minte nimic. Mergând pe drum, nu se cade să mănânci, căci plânge Maica Domnului și te blesteamă să fii ca vita, să tot rumegi și să nu mai ai saț.