Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. Ţi s-au făcut farmece? Uite cum să scapi de ele!

18 Aug 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. Ţi s-au făcut farmece? Uite cum să scapi de ele!

Tradiții și superstiții. Farmece. Să-și îmbrace cămașa sau haina pe dos, ori să-și încalțe unul din ciorapi sau amândoi pe dos. Se întoarce scaunul și toate lucrurile din casă, și atunci merg farmecele înapoi asupra aceluia ce le-a trimis.

Tradiții și superstiții. Farmece. Copilul trebuie cântărit îndată după nașere, ca să nu se prindă niciodată farmecele de el. De altfel, se recomandă și oamenilor mari să se cântărească des, mai ales în ziua de Sfântul Gheorghe, ca să se apere de farmece.

Tradiții și superstiții. Farmece. Se pune noaptea un cuțit sub cap cu vârful afară. Trebuie pus vătraiul și toporul, cuțitul și mătura lângă ușă. Se presupune că mătura și vătraiul alungă, iar cuțitul și toporul taie farmecele trimise, și așa nu se pot apropia de om.

Tradiții și superstiții. Farmece. Când pleci de acasă, toarnă foc sau spuză sub prag și treci, ca să nu se lipească farmecele de tine, ci să se întoarcă asupra aceluia care le-a trimis. E bine să ții la casă un câine negru, o pisică neagră sau o găină neagră, căci te apără de farmece. Culoarea neagră a animalelor, fiind un mijloc eficace de alungare a farmecelor, se recomandă în același scop, să se mănânce un ou al unei puici negre.

Tradiții și superstiții. Farmece. Să pui 9 sau 12 fire de grâu pe sfânta masă, în altar, fără să știe preotul. Pe acestea, după ce slujește popa 12 liturghii, să le iei și să le păstrezi cu anafură, căci nici un farmec nu se va mai putea apropia de casă. Uneori se recomandă să faci cu sfredelul niște găuri în cele patru cornuri ale casei și să pui aceste fire de grâu înăuntru.

Tradiții și superstiții. Farmece. Se pune o căpățână de cal într-un par al gardului. Acest mijloc de apărare contra farmecelor se practică în toată Germania, unde e pomenit de Tacit, în veacul I d. Hr. Se poartă anumite amulete, mai adesea: un inel făcut dintr-o monedă căpătată de pomană sau argint viu. Mireasa poartă, în ziua cununiei, o păpușă, iar mirele pune la brâu un cuțit.

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră