Tradiţii şi superstiţii. Prăznuirea Soborului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Fuga în Egipt

26 Dec 2018 | scris de Luminita Ciobanu
Tradiţii şi superstiţii. Prăznuirea Soborului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Fuga în Egipt

La 26 decembrie, Biserica Ortodoxă se află în straie de sărbătoare. Se prăznuieşte Soborul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Sărbătoarea Soborului Maicii Domnului înseamnă sărbătoarea soborului creştinilor, care se adună spre a o cinsti pe Maica Domnului, imediat după Naşterea Domnului.

Este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

Sinaxarul ne relatează fuga în Egipt a Preacuratei pentru a-L feri pe Pruncul Sfânt de primejdii: „După ce Irod a dat poruncă să fie tăiaţi toţi pruncii din Betleem, îngerul Domnului s-a arătat în vis lui Iosif, zicând: «Scoală-te, ia Pruncul şi pe mama Lui şi fugi în Egipt».

Şi a fugit în Egipt Născătoarea de Dumnezeu cu Pruncul şi cu Iosif, pentru două pricini: întâi ca să se plinească ceea ce s-a zis prin proorocul: «Din Egipt am chemat pe Fiul Meu»; a doua, ca să se închidă gura ereticilor. Dacă Maica Domnului n-ar fi fugit cu Pruncul în Egipt şi ar fi fost prins Pruncul şi ucis, atunci s-ar fi împiedicat mântuirea oamenilor; iar dacă ar fi rămas în Palestina şi n-ar fi fost ucis de Irod, şi ar fi scăpat tocmai pentru ca să poată împlini mântuirea oamenilor, atunci mulţi ar fi socotit că a purtat o nălucă de trup şi nu trup adevărat, iar ereticii fără de Dumnezeu ar fi îndrăznit să zică: "Dacă ar fi purtat trup, ar fi fost ucis de sabie; dar dacă n-a fost ucis, înseamnă că nălucire este naşterea Lui".

Pentru aceasta a fugit în Egipt, ca sa sfarâme idolii de acolo şi să mântuiască toată lumea în vremea mântuitoarei Răstigniri şi învieri»” 

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră