Magie imitativă. Bubat. De sfânta Barbura, care e patroana bubatului, nu se dă copiilor să mănânce fasole, linte mazăre, boabe coapte, ca să nu capete bubatul. „Părinții au grijă să-și apere copiii ca să nu mănânce în aceste zile (4 și 5 decembrie) porumb copt, căci întâmplându-se să le iasă bubatul, acesta va fi mare cât boabele de porumb. Tot astfel se feresc să-i lase să mănânce fasole ori semințe de dovleac; se crede atunci că vărsatul va fi lat cât sămânța dovleacului.”
Magie imitativă. Bubat. „În aceste zile nu se mănâncă fasole, că se făsulește vărsatul; nici semințe de dovleac, că iese lat; dovleacul sau turta să nu fie coapte în spuză, că iese vărsatul des ca spuza”. La bulgari, dacă suferă cineva de vărsat, ia 40 de boabe de fasole neagră, le pune la foc să crape, și apoi cu fiecare bob de fasole atinge bubele de vărsat. Apoi le îngroapă sub o piatră, zicând: „Când vor încolți aceste boabe de fasole, atunci să se mai atingă vărsatul de mine”.
Magie imitativă. Dalac. Această boală o poate lua omul de la cai, de la boi sau de la oi, se manifestă printr-o umflătură sau o bubă de culoare închisă care se înnegrește apoi cum e cărbunele, de unde și numele ei popular de „bubă neagră”. Prin asemănarea pe care o prezintă această bubă cu fructul (o boabă cât cireașa, de culoare neagră) a plantei Paris quadrifolia, poporul a numit-o pe aceasta „dalac” și o socotește bună pentru vindecat dalacul.
Magie imitativă. Dureri. „Când iese lăuza din scăldătoare, se pune o mătură pe unde calcă ea cu picioarele, ca să măture durerile”. „De la căruță să nu pui pe foc inima, că-i rău de inimă; spițele, că te dor dinții; spezele, coastele; leucile, mâinile; posteuca, șalele”.
Magie imitativă. Dureri de gât. Din pricina asemănării pe care o prezintă gușa babiței (pelicanul) cu un gât umflat, poporul întrebuințează următorul leac: „Untură de babiță să bea călduță pentru durere în gât cu răgușeală; se mai freacă și gâtul cu ea”.