Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. Cum previi durerea de cap şi cum scapi de bube

26 Iun 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. Cum previi durerea de cap şi cum scapi de bube

Se umple de bube cel ce aruncă în foc: pâine, coji de ouă, coadă de dovleac sau,rumegătură de la sfredel. Nici lingura să n-o pui pe foc, că faci bubușoare pe limbă. Face bubușoare pe limbă și acela care scuipă în foc. Copilul se umple de bube, dacă i se aruncă scutecul sau feșa în foc. Cine urinează în gunoaie se umple de bube. Tot astfel și cel ce aruncă în gunoi țestul spart. Să nu se uite cineva după un bubos în oglindă, căci îi ia bubele.

Să nu te spurce grangurele, căci faci buboaie. Femeia însărcinată să nu dea cuiva cărbuni aprinși, căci copilul ce va naște va fi cu bube pe trup. Cine se spală pe cap duminica face bube. Pruncul să nu fie alăptat de mumă-sa cu părul despletit, căci copilul va face bube la gură. Să nu mănânci fasole în prima săptămână din postul mare, că faci bube.

Cine mănâncă mămăligă necernută face bubușoare pe limbă. Face bube în gură cel ce mănâncă în momentul când scapătă soarele. Capătă bubulițe pe limbă cel ce mănâncă pâinea spurcată (pișcată) de șoareci. Să nu cânte cineva când apune soarele, că face buboaie în cap. Femeia să nu umple borșul lunea sau în altă zi de post, căci se va umple de bube pe trup.

Femeia însărcinată să nu taie nimic duminica, în special să nu taie lemne în prag, căci copilul ce va naște va fi cu buza tăiată. Caș la gură. Să nu mănânci când apune soarele, căci faci caș la gură. Chelbe. Să nu pui sita în cap, că faci chelbe. Femeia însărcinată să nu tepșească mămăliga, căci va face copii chelboși.

Fata să nu mănânce din oală, să nu lingă farfuriile sau lingurile, căci va lua bărbat pleșuv. Femeia însărcinată să nu pătulească mămăliga, că va naște un copil chel. Să nu mănânce nimeni semințe din tigvă (dovleac, bostan), căci devine chel. La sârbi, se recomandă femeii însărcinate să nu fure dovleac, căci copilul ce va naște va fi pleșuv.

Când te tunzi nu arunca părul în foc, nici în drum, ca să-l calce oamenii, căci capeți dureri de cap. Nu-ți spăla capul vinerea, că te doare capul. Aromânii cred că, dacă-și taie cineva unghiile duminica, va căpăta dureri de cap. Nu umbla cu capul gol, primăvara, până la „cei 40 de sfinți”, căci capeți durei de cap. Nu mânca în momentul când apune soarele, căci te va durea capul.

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră