Tradiţii şi superstiţii. Limbajul mâinilor. Omul cu mâini păroase are mult noroc

14 Mai 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Limbajul mâinilor. Omul cu mâini păroase are mult noroc

Omul cu mâinile tare păroase se crede că are mult noroc. După credința cehilor, cel cu mult păr pe mâini va lua de nevastă o femeie bogată. Când i se fac cuiva pete negre pe mâini, e semn că va muri cineva din neamuri. Cine doarme strâns ghem, și cu mâinile între picioare, trage a sărăcie, e cobe, piază rea în casă.

Să nu cârpească nimeni rufe murdare sau să ia cu mâna gunoiul din vârful măturii, căci va face sugel la unul dintre degete. Se întâmplă adesea celor care lucrează mult cu palmele să le amorțească mâinile. Aceasta se întâmplă mai ales din următoarele motive.

Dacă lucrează ceva în timpul îngropăciunii cuiva pe aceeași stradă sau pe același rând de case. Dacă trece calea mortului. Dacă cel care a petrecut mortul nu și-a frecat mâinile cu țărână de la groapa celui înmormântat sau dacă n-a aruncat pământ peste mort. Dacă a tăiat unghiile mortului. Dacă nu s-a spălat pe mâini peste groapa mortului.

Pe cine-l udă broasca, i se jupoaie mâinile. Cine pune mâna pe rândunele îi seacă mâna. Cel ce a omorât, în luna martie un gușter (șopârlă) sau o cârtiță, poate vindeca bolile gâtului oricui, atingând numai cu mâna gâtul bolnavului. E o credință răspândită nu numai la noi, ci și la multe alte popoare.

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră