Tradiții și superstiții. Frigurile. Se povestește, în județul Vâlcea, că Moartea nu se încumeta să dea piept cu un voinic, ca să-l răpună. Întâlnindu-se cu Frigurile, închipuite ca o femeie, aceasta o întreabă de ce e așa de amărâtă. Moartea-i spuse păsul, iar Frigurile îi ziseră: „Să vii să-l iei după o săptămână, că ți-l pun eu bine”. Așa s-a și întâmplat, iar calea Morții a fost netezită și ușurată. Învoiala aceasta între Moarte și Friguri e povestită și de sârbi.
Tradiții și superstiții. Frigurile. În Bucovina, unde Frigurile sunt pomenite numai cu numele de Lelițe, de teamă să nu-i scuture, se crede că sunt 77 sau 99 de feluri, toate surori, iar una mai mare peste ele le rânduiește și le trimite la oameni. „Tu du-te la cutare, tu, la cutare, dar tu să mergi la omul ăsta, că e flămând, te du acasă și te pune pe cea dintâi gălușcă ce s-o apuca s-o mănânce; că femeia lui a făcut găluște și-l așteaptă”.
Tradiții și superstiții. Frigurile. Omul a auzit toate astea și, când a mers acasă a apucat întâia gălușcă și a dat-o câinelui. „Asta n-oi mânca-o”, zice el. Și tot anul l-au zgâlțâit pe câine frigurile. „Eu am fost în cutare loc, zice una, și am dormit numai în puf și mătase”. Dar aceea zice: „Ba eu fost într-un câine, am mers unde m-ai trimis dumneata și omul a dat gălușca la câine. Vai de capul meu cum m-am chinuit și cum mi-a fost de rău și de frig...”
Tradiții și superstiții. Frigurile. Sunt unele care înfierbântă, unele care răcesc, altele că nu poți să mănânci. Sunt friguri negre, frguri ce scutură în toate zilele, altele la trei zile. Lelița – fie ea sănătoasă fără noi și noi fără de dânsa – când începe a te scutura, scutură munții, cu câte te-ai acoperi, tot ți-e frig.
Tradiții și superstiții. Frigurile. La friguri, atâta apă bei și atâta te slăbește, că nu poți ridica picorul peste prag și puterea ce ți-o ia, de multe ori n-o mai capeți înapoi cât trăiești. Câte friguri sunt, atâtea și leacuri. Dacă sunt 77 de Friguri, trebuie să spui de 77 de ori Tatăl Nostru și-ți trece.