Bachiana, de Cornel Ţăranu, Lieder eines fahrenden Gesellen, de Gustav Mahler şi Simfonia a II-a în la major op. 17, de Enescu, este un program de o mare ţinută pe care dirijorul Cristian Mandeal îl propune publicului clujean la pupitrul Filarmonicii Transilvania în seara de 8 iunie, ora 19, la Auditorium Maximum din Cluj, solist fiind Florin Estefan.
După perioada mai lungă petrecută la pupitrul Filarmonicii Transilvania din Cluj Napoca în anii 80, Cristian Mandeal a revenit frecvent pe scena orchestrei alături de care a petrecut anii maturizării ca dirijor şi împreună cu care a realizat o discografie complexă, printre care integrala simfoniilor de Bruckner pentru Electrecord, înregistrări care au fost transpuse recent pe CD în Japonia la casa de discuri Tobu Classics.
Concertul din această săptămână are în centru un reper al repertoriului enescian, destul de rar prezentat scenic, respectiv Simfonia a II-a de George Enescu. “Doresc ca fiecare nouă apariție de-a mea să se constituie în eveniment. Am acumulat îndeajuns pentru a avea ce comunica, atât sub forma de cunoaștere, cât și sub cea de creativitate. Mi-ar plăcea să-mi autocataloghez fiecare concert ca pe o reușită, eventual ca pe un reper pentru cei cu ajutorul cărora mă exprim, sau pentru cei cărora mă adresez. Vorbind oarecum în glumă, ca oricare ardelean ce se respectă, doresc să las ceva înapoi, măcar pentru următoarea generație.”
Un reper foarte important pentru Cristian Mandeal va fi revenirea la Cluj în toamnă, pe 28 septembrie, cu un Concert comemorativ Erich Bergel (20 de la dispariție) alături de Filarmonica Transilvania, având în program Arta fugii de Bach-Bergel.
CRISTIAN MANDEAL
În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.
A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 şi 2003.
Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România.
În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii.
A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013).
Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.