Un film tulburător. Viața secretă a lui Mitterrand, la TV5 MONDE

14 Ian 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
Un film tulburător. Viața secretă a lui Mitterrand, la TV5 MONDE

Realizat în 2005, filmul prezintă ultimele zile din viaţa lui François Mitterrand, aşa cum au fost văzute de jurnalistul Georges-Marc Benamou, cel care a fost alături de el în ultimii trei ani de mandat.

“Le promeneur du champ de mars” este o ecranizare a cărţii Le Dernier Mitterrand, publicată la un an după moartea lui François Mitterrand.

 

Selectat la Berlin

Regia este semnată de Robert Guédiguian (Les neiges du Kilimandjaro / Zăpezile de pe Kilimandjaro), iar filmul a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, 2005. În rolul preşedintelui joacă actorul Michel Bouqet, César 2006 pentru “Cel mai bun actor” pentru rolul respectiv.

 

Autorul cărţii, jurnalistul Georges-Marc Benamou, publica în anii ‘80-’90 o revistă de mic tiraj numită Globe, adresată intelectualilor de stânga la gauche caviar din Franţa acelei perioade. Mitterrand este cel care l-a ales să-l însoţească timp de 1.000 de zile în scopul de a-i scrie memoriile.

 

Viața secretă a lui Mitterand

Apărută în 1997, cartea Le Dernier Mitterrand (după care a fost realizat filmul în 2005) a provocat controverse mai ales în rândul familiei şi apropiaţilor fostului preşedinte. Se pare că aceştia au fost revoltaţi nu atât de dezvăluirile despre viaţa privată a preşedintelui - care avea o a doua familie secretă, inclusiv o fiică pe care reuşise să o ţină ascunsă de ochii publicului - cât mai ales de prezentarea unei scene în care Mitterrand devorează un platou de păsărele (Emberiza hortulana, presura). O specialitate seculară a bucătăriei franţuzeşti, actualmente specie protejată de legile UE. La presiunile apropiaţilor lui Mitterrand, scena festinului din carte a fost păstrată în film, însă păsările au fost înlocuite cu stridii.

 

“Visul meu? Un prânz cu Julia Roberts”, dezvăluie la un moment dat preşedintele francez. “Mi-ar plăcea să ne plimbăm împreună pe Fifth Avenue, într-un Twingo”. La întrebarea previzibilă a ziaristului “de ce neapărat un Renault Twingo?”, Mitterrand răspunde ironic: “Pentru că acesta este cadoul de rămas bun primit din partea Partidului Socialist”. Urmăriți un film uimitpr despre viața secretă a lui Mitterand.

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră