Informațiile sau știrile false se propagă peTwitter de șase ori mai repede decât cele adevărate, spun cercetătorii. Trei savanți de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au analizat răspândirea a peste 126.000 de știri pe reţeaua de socializare în perioda 2006 - 2016, relatează metro.co. uk şi startribune.com.
Ei au descoperit că minciunile s-au răspândit mult mai departe, mai repede şi mai în profunzime decât adevărul, în toate categoriile de informații, potrivit profesorului Sinan Aral. Savanţii spun că aceste tipare sunt valabile în fiecare domeniu pe care l-au studiat, nu numai în politică şi legende urbane, ci şi în afaceri, ştiinţă şi tehnologie.
"Știrile false sunt mai noi și oamenii sunt mai predispuşi să distribuie informații noi. Persoanele care împărtășesc informații noi sunt considerate cunoscătoare", a mai spus Aral.
Alte descoperiri din studiul publicat în revista Science arată că știrile false au cu 70% mai multe șanse să fie redistribuite decât cele adevărate. Ştirile reale au fost rareori redistribuite de mai mult de 1.000 de persoane, dar cel mai mare procent de ştiri false au fost în mod obișnuit distribuite de 1.000-100.000 de oameni. Iar ştirilor adevărate le-a luat de șase ori mai mult timp să ajungă la 1.500 de oameni, decât celor false.
De asemenea, studiul a constatat că mai degrabă oamenii sunt responsabili de diseminarea informațiilor false, decât roboţii software, care pot accelera răspândirea poveștilor false. Dar cercetătorii MIT au descoperit că rezultatele au fost în esență aceleași, cu sau fără roboți.
"Acum, intervențiile comportamentale devin și mai importante în lupta împotriva răspândiri știrilor false. Nu sunt chiar roboții de vină", a mai spus profesorul Aral.