Google a început să ofere celor care utilizează acest motor de căutare posibilitatea de a verifica gradul de credibilitate a informațiilor prezentate în cadrul afișării rezultatelor căutate.
Sistemul de verificare, care va fi funcțional pentru toate limbile va utiliza parteneri terți - precum site-uri specializate ca Snopes și PolitiFact, sau echipe de „fact-checking” din media generaliste, cum ar fi Washington Post, pentru a verifica dacă o știre este adevărată, falsă sau undeva între acestea două.
Partenerii utilizați pentru a informa utilizatorul cu privire la verificarea efectuată asupra unei informații vor primi certificarea Google, a precizat compania într-un mesaj postat vineri pe unul dintre site-urile sale.
Până în prezent, 115 de „fact checkers” colaborează la această inițiativă, dar este foarte probabil ca numărul să crească semnificativ având în vedere volumul imens de știri care ar trebui filtrate.
„Prin afișarea în rezultatele căutărilor a acestor verificări credem că le va fi mai ușor oamenilor să examineze și să evalueze (informațiile — n.r.) pentru a-și forma apoi propria opinie’, au transmis vineri pe blogul deținut de Google Justin Kosslyn, manager de produs la Jigsaw, o filială a Google, și Cong Yu, cercetător în cadrul Google Research.
Merită precizat că și Facebook a lansat, joi 6 aprilie, un minighid care să ajute utilizatorii să identifice mai ușor știrile false.