Raed Arafat, fondatorul SMURD, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, vine sâmbătă, la ora 19:00, la Trinitas TV, în emisiunea ”Să cultivăm recunoștința”, pentru un interviu ca niciodată până acum.
În emisiunea „Să cultivăm recunoștința!”, Arafat vorbește, în premieră, despre familia sa din Nablus și despre adevărata decizie care l-a făcut să rămână în România, deși condițiile începutului său aici erau potrivnice. Nu vor lipsi mărturisiri despre momentele în care emoția din profesia sa a fost puternică: „Din păcate, a trebuit să înțeleg ce înseamnă moartea ca fiind cineva căruia i-a murit tatăl cu un infarct - în stop cardiac brusc”.
La ani distanță după ce SMURD s-a impus în România, devenind un model și pentru alte sisteme medicale de urgență din lume, Fondatorul SMURD își amintește de greutățile începutului: „SMURD a funcționat o perioadă lungă, bazându-se pe o legislație foarte săracă. De multe ori chiar am fost atacați că SMURD-ul este ilegal”. „Continuu unii considerau asta. Noi nu consideram că eram în ilegalitate pentru că aveam acoperire în Legea corpului pompierilor militari. Din 1993 era ceva… înainte de asta funcționam ca centru pilot. Dar cine voia să ne atace întotdeauna scotea argumentul că e ilegal. Până la momentul în care am fost însărcinat să scriu capitolul de urgență în Legea Sănătății”, a continuat Arafat.
Totodată, confruntat cu amintirea discriminărilor dintâi, Arafat recunoaște cât de tare dor, uneori, cuvintele. Moderatorul emisiunii: România, poate prea puțin înțeleaptă, v-a spus, câteodată: „A venit și arabul ăsta să ne învețe să facem medicină” Ați auzit acest lucru? ARAFAT: Da, mai ales la pornirea SMURD. Dar nu poți să spui „România”. Eu nu sunt de acord să spun România pentru că aici era vorba de persoane. Și răspunsul l-au primit. Pentru că eu știu foarte bine când a venit unul să zică... era un director la Mureș care a zis undeva că „da, a venit arabul să ne arate cum să facem” și cineva a zis „da, dar arabul ăsta a învățat în România, noi l-am învățat să fie ce este acum în medicină”. Dar sigur că dor cuvintele”…
Urmărind emisiunea veți afla și răspunsul lui Raed Arafat la întrebarea „cine îl așteaptă acasă”, precum și concluziile de până acum despre o viață dedicată celorlalți: „Sunt mulți care spun și «mulțumim pentru ce ați făcut». Și asta, pentru mine, contează foarte mult. Deci oamenii simpli asta spun - «mulțumim». Când spune cineva care nu te cunoaște «mulțumim pentru ce ați făcut», eu cred că ăsta este, efectiv, cel mai frumos cadou pe care poți să-l primești”.