Duminica aceasta, Grigore Leşe ne propune o nouă călătorie iniţiatică, de a redescoperi acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască. Fiecare ediţie conectează ruralul cu urbanul, prezentul cu trecutul, motiv pentru care Grigore Leşe are şi în această săptămână invitaţi artişti valoroşi din ambele zone. Este vorba de Loredana Groza şi de lăutarii din Goicea, Corabia, Băbiciu.
Aşa cum chiar Grigore Leşe declară, această ediţie a pornit de la câteva întrebări simple: „oare cum s-o fi cântat mai demult în satele românești? Cum erau lăutarii, ce reprezentau ei pentru comunitate? Cum s-a conservat această muzică? Răspunsul vine urmărind fenomenul din aproape în aproape, cunoscând oameni, stând de vorbă cu lăutarii, ascultându-i la ei acasă. Aşa că am invitat pe Drumul lui Leşe pe câţiva dintre ei, pentru a vă arăta că în satele noastre încă se cântă ca acum mai bine de o sută de ani. Dacă asculţi lăutarii din Goicea, Corabia, Băbiciu, nu știi niciodată când se va termina muzica lor. Alături de ei, pe Drumul lui Leşe, vine Loredana Groza, artista care, de-a lungul carierei sale, a cântat şi promovat muzica românească veche”.
La rândul ei, Loredana mărturiseşte că „... primele cântece pe care eu le-am învăţat de la mama mea nu au fost cântecele de muzică uşoară, au fost cântece populare. (...) M-am lansat cântând muzică pop, muzică uşoară dar întotdeauna, la petreceri sau acasă, îmi plăcea tare mult să cant muzică populară”.
Descoperiţi în această duminică (de la 18.30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+) muzica tradiţională românească - rămasă neschimbată de-a lungul timpului - alături de Loredana Groza şi de lăutarii din Goicea, Babiciu şi Corabia.