CERCETĂTORII AMENINȚĂ! Specie pe cale de dispariţie: piţipoanca de litoral

01 Mai 2016 | scris de Luiza Moldovan
CERCETĂTORII AMENINȚĂ! Specie pe cale de dispariţie: piţipoanca de litoral
Litoralul romȃnesc. Pepiniera piţipoancelor şi a piţiponcilor, adunaţi din toate colţurile ţării. 
 
Centrul lumii piţipongeşti în sezonul estival. Momentul T0 al fenomenului piţipongelii de tip estival. 
 
Acest loc ferit de criteriile restrictive ale unei false moralităţi, care, în mediul urban, se manifestă, chiar dacă palid, părea să adăpostească, pînă nu demult, această specie culturală, oferindu-i tot ceea ce avea nevoie ca să se dezvolte în voie: muzică tîmpită, alcool, droguri, abdomene bine lucrate (ceea ce nu e rău deloc!), snobism şi, mai ales, o dimensiune intelectuală şi spirituală care se duce mult sub limita demnităţii umane. 
 
Şi totuşi. 
 
Cercetătorii de la Universitatea din Mangalia, care au studiat fenomenul, atrag atenţia că specia e pe cale de dispariţie. 
 
“Am identificat tineri şi tinere care nu mai au această atracţie către subculturalitate şi imoralitate. 
 
Ei sînt puţini, ce-i drept, dar există şi sînt infiltraţi printre celelalte specimene. 
 
Ne temem că asta ar putea să afecteze grav nivelul de subdezvoltare intelectuală şi spirituală a celorlalţi. 
 
“Acţionăm ca să reducem amploarea fenomenului. Nu mai departe de zilele trecute, de pildă, am identificat un cuplu care, anii trecuţi, ar fi trecut drept piţiponci de litoral. 
 
Copii de bani gata care conduc maşini tari din care se aude muzică proastă. 
 
Am identificat un cuplu de tineri care ascultă muzică clasică în maşinile lor tari - fenomen cu totul îngrijorător, cu atît mai mult cu cît să ai bani, în sine, nu e nimic aiurea. 
 
Dar să-i mai şi foloseşti cu cap, asta e de-a dreptul strigător la cer! 
 
Pînă anul ăsta, n-am mai văzut aşa ceva.” 
 
Este motivul pentru care inimoasa echipă de cercetători vrea să acţioneze din pripă şi să conserve, atît cît poate, specia piţiponcului de litoral, izolînd în laborator specimene sănătoase, cu care speră să facă treabă bună. 
 
Ȋntrebaţi cum se gîndesc să facă acest lucru, ei au răspuns: “vrem să le cultivăm această dimensiune a grobianismului, să-i facem să cheltuiască aiurea banii părinţilor, 
 
să nu dea doi bani pe spiritualitate şi pe acumularea de cunoştinţe noi, să le repetăm întruna că trebuie să asculte house şi să lase muzica clasică, pentru că aia nu le face bine la creier. 
 
Vrem să le arătăm că se poate să reuşeşti în viaţă şi fără să munceşti sau să înveţi carte multă, că adevăratele valori pe care orice piţiponc normal trebuie să le aibă sînt <ce maşină conduci, ce ceas ai, ce bunăciune ai lîngă tine şi, mai presus de orice, că se poate şi pe shortcut să obţii orice vrei în viaţă>. 
 
Astea sînt valorile oricărui piţiponc şi pe astea luptăm să le cultivăm în noua generaţie de piţiponci pe care vrem s-o creştem aici, în laboratoarele noastre”. 
 
Să sperăm că efortul cercetătorilor de la Universitatea din Mangalia o să dea roade şi că vom întîlni pe litoral urmaşi ai acestor piţiponci de litoral cu care să ne mîndrim. 
 

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră