Este prima agenţie de presă din România, şi a ajuns din nou la un moment aniversar: împlineşte 128 de ani. Este vorba despre agenţia de presă AGERPRES. De-a lungul vremii, a purtat mai multe nume, de la Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română la Agenţia Telegrafică Română "Orient-Radio" - RADOR şi Agenția Română de Presă - AGERPRES, pentru ca o vreme să se numească Agenţia Naţională de Presă ROMPRES, iar din 2008 să revină la Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.
Scurt istoric
La începutul anului 1889, la 27 martie, a fost înființată prima agenție de presă ''românească, națională și autonomă'', având titulatura de Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, din inițiativa ministrului de Externe de atunci, P.P. Carp.
Documentele oficiale care au stat la baza înființării primei agenții naționale de presă datează din zilele de 15/27 și 16/28 martie 1889, ambele conținând în mare aceleași înscrisuri. Această instituție de presă funcționa în subordinea Ministerului Afacerilor Străine și avea datoria ''să transmită în străinătate știri privind România'', iar de acolo să primească și să difuzeze ''un serviciu exact și rapid al tuturor știrilor de interes general sau special pentru România''.
În 24 ianuarie/5 februarie 1889, ministrul de Externe al României, P.P. Carp, a cerut Direcțiunii Generale a Telegrafelor și Poștelor, din subordinea Ministerului de Interne, să ofere Agenției Telegrafice Române, care era în curs de organizare, o ''odae mare în casele ce le ocupă''. În aceeași zi, directorul general al telegrafelor și poștelor a luat măsurile cuvenite pentru ca, de la 1/13 aprilie, același an, ''să se pună la dispozițiunea noii agenții telegrafice române ce este în ajun a se înființa'' spațiul solicitat. Practic, Agenția Telegrafică a României și-a început activitatea la 30 martie/11 aprilie 1889, când a expediat la Viena ''prima telegramă''. Primul director al Agenției a fost M. Brăneanu.
În condițiile ofensivei germane, la sfârșitul anului 1916, Agenția Română a fost evacuată din Palatul Poștelor. Oficial, Ministerul de Externe anunța, la 2 noiembrie 1917, legația de la Paris că ''Agenția Română nu mai funcționează''.
"Accepţiune modernă"
La 16 iunie 1921 au fost puse bazele primei agenții naționale de presă în accepțiune modernă: Orient Radio RADOR. În 1926, Parlamentul României a aprobat Legea pentru reorganizarea și funcționarea societății RADOR — Agenție de informații telegrafice.
Regele Mihai a semnat, la 28 decembrie 1944, decretul-lege 657, privind modificarea legii și statutului Societății Orient Radio. Aceasta și-a schimbat denumirea în ''RADOR — Agenție de informații telegrafice'', iar durata de funcționare a agenției a devenit nelimitată.
Înainte şi după Revoluţia din 1989
După instaurarea puterii comuniste, Decretul 217 din 20 mai 1949 a consfințit crearea AGERPRES și, totodată, a abrogat legea privind funcționarea RADOR.
La 8 ianuarie 1990, după Revoluția din decembrie 1989, a fost aprobat decretul-lege prin care AGERPRES devenea Agenția Națională de Presă ROMPRES și rămânea sub autoritatea statului.
În 2003, a fost aprobată Legea nr. 19 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă ROMPRES, conform căreia aceasta se organiza și funcționa ca instituție publică autonomă, de interes național, cu personalitate juridică, independentă editorial, sub controlul Parlamentului.
Senatul și Camera Deputaților au adoptat la 15 aprilie și, respectiv, 24 iunie 2008, propunerea de modificare a legii nr. 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă ROMPRES, prin care aceasta revenea la numele de AGERPRES.
Agenția Națională de Presă AGERPRES este afiliată la Alianța Europeană a Agențiilor de Presă (EANA) și este membru al Asociației Agențiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE) (din 1995). Agenția are corespondenți în majoritatea județelor țării.