Ziua de 26 august a fost instituită ca Ziua Internaţională a Câinelui pentru a aduce un omagiu patrupedelor care ne sunt mereu alături şi ne alină singurătatea, oferindu-ne prietenia lor şi, mai ales, loialitate.
Câinele (Canis lupus familiaris) este una dintre subspeciile lupului cenușiu și este astăzi o prezență constantă în viețile noastre. Câinii de azi, domesticiți, după cele mai noi studii, în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, sunt mereu prieteni devotați.
Ajutorul pe care îl primim zi de zi de la aceste necuvântătoare, fie că sunt câini antrenaţi să ajute persoanele care şi-au pierdut vederea, câini de război sau folosiţi în poliţie, a ajuns să fie de la sine înţeles. Tocmai de aceea, ziua de 26 august s-a dorit să fie un moment de aducere aminte pentru toate dovezile de dragoste pe care ni le oferă amicii noştri patrupezi, dar şi un prilej pentru a face donaţii pentru adăposturile de câini sau de a adopta un prieten blănos.
În 2010, în Olanda, a avut loc prima Conferinţă Naţională dedicată animalelor fără stăpân, în cadrul căreia a fost iniţiată o zi specială, devenită ulterior Ziua Internaţională a Animalelor fără Stăpân. Astfel a fost aleasă data de 4 aprilie drept Ziua Internaţională a Animalelor fără Stăpân. Data nu a fost aleasă întâmplător, ci la exact o jumătate de an de la aniversarea Zilei Mondiale a Animalelor, din 4 octombrie.
O altă sărbătoare dedicată câinilor a fost fixată de The International Guide Dog Federation pe 27 aprilie când se marchează Ziua Internațională a Câinilor Ghid.