Zâmbiţi, vă rog !?! Un surâs îmbătrâneşte cu doi ani

11 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Zâmbiţi, vă rog !?! Un surâs îmbătrâneşte cu doi ani

Se spune că un zâmbet poate îmbătrâni deoarece cu cât zâmbim mai mult, cu atât ne umplem ne riduri. Oamenii de ştiinţă au dus însă acest mit al frumuseţii mai departe, arătând că un simplu zîmbet te face imediat să arăţi mult mai în vârstă.

Un nou studiu, publicat în Psychonomic Bulletin and Review Journal, sugerează că feţele persoanelor zâmbăreţe par mai în vârstă cu doi ani, relatează standard.co.uk.

Cercetătorii au arătat o serie de imagini ale acelorași persoane, fie zâmbind, fie fără expresii sau șocați, unui grup de 40 de participanți. La fiecare imagine, grupului i s-a cerut să spună care e vârsta pe care o dau persoanelor din imagini. 

Experimentul a arătat că participanții au perceput chipurile surprinse ca fiind mai tinere, iar pe cele zâmbitoare, mai în vârstă, contrazicând astfel opinia populară că zâmbetul te face să arăți mai tânăr.

"Asociem zâmbetul cu tinereţea şi valorile pozitive. Gândiți-vă la toate companiile de produse de îngrijire a pielii și de pastă de dinți care vând aceeași idee în fiecare zi", a declarat co-autorul studiului, Melvyn Goodale, director al Brain and Mind Institute at Western University , Canada.

"Lucrul frapant a fost că, după experiment, i-am întrebat pe participanți despre percepţiile lor şi şi-au reamintit în mod eronat că au identificat fețele zâmbitoare ca fiind cele mai tinere. Au uitat complet că au îmbătrânit feţele zâmbitoare. Percepțiile și credințele lor se aflau la poluri opuse", a mai spus Goodale.

Motivul pentru care fețele zâmbitoare sunt asociate în mod subconștient cu vârsta înaintată se datorează, probabil, faptului că zâmbetele formează riduri în jurul ochilor, în timp ce un aspect surprins al feţei le face să dispară.

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră