În domeniul ingineriei mecanice, aluminiul ia locul oțelului din ce în ce mai mult. Deși este posibil ca profilele din aluminiu și cele din oțel să pară la fel pentru cei neexperimentați care nu au cunoștințe suficiente în domeniu, diferențele dintre cele două tipuri de profile sunt unele notabile.
Este vorba despre diferențe nu numai în ceea ce privește caracteristicile fizice ale acestora, ci și despre utilitatea lor, fiind vorba despre produse total opuse. Iată câteva dintre aspectele care îți vor putea fi de folos în alegerea profilelor potrivite.
De ce sunt de preferat profilele din aluminiu în lucrările mecanice?
Primele diferențe notabile în ceea ce privește cele două tipuri de profile sunt cele referitoare la greutatea acestora. În timp un profil aluminiu este ușor, unul din oțel este mai greu, însă deși ușor, acesta este încă suficient de puternic pentru a fi folosit în lucrări mecanice bine realizate.
În ceea ce privește rezistența la coroziune, profilele din aluminiu nu sunt atât de predispuse la coroziune ca cele din oțel, deci nu este nevoie de întreținere regulată, ceea ce ar duce la un consum de timp suplimentar.
De asemenea, aluminiul este ușor de modelat, și la cald, și la rece, fiind un bun conductor și existând posibilitatea de a-l produce și prin extrudare.
Utilizarea profilelor din aluminiu este, de asemenea, extrem de facilă, dat fiind că nu este nevoie decât de realizarea a trei procese pentru finalizarea lucrărilor mecanice: tăiere, înșurubare și asamblare, pe când în utilizarea profilelor din oțel poate fi nevoie de tăiere, prelucrare, fixare, sudare, curățare, amorsare, acoperire, iar la final finisare.
Profilele din aluminiu sunt mult mai ușor de realizat decât profilele din oțel, dat fiind că aluminiul este un material mai maleabil decât oțelul, ceea ce se traduce prin costuri de procesare și realizare mai mici în cazul aluminiului decât în cazul oțelului.
Cu toate acestea, pentru că aluminiul este un material mai scump decât oțelul, profilele din aluminiu au un preț mai ridicat decât cele din oțel, deși costurile finale nu depind numai de materia primă, ci și de diverse tratamente sau procese la care profilele sunt supuse înainte de a ajunge în forma finală.
Se poate constata astfel că profilele de aluminiu prezintă mai multe avantaje în fața celor din oțel, fiind recomandate pentru proprietățile pe care le au, respectiv pentru ușurința cu care pot fi utilizate.