Un nou efect dăunător al telefoanelor inteligente: Tehnostresul

13 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Un nou efect dăunător al telefoanelor inteligente: Tehnostresul

Telefoanele inteligente devin atât de periculoase încât a apărut un nou domeniu de studiu numit "technostres", despre care experții susţin că ne ucide, relatează uk.businessinsider.com.

"Technostres" este un termen care defineşte ce se întâmplă atunci când tehnologia începe să interfereze cu sănătatea și fericirea noastră. Un profesor care studiază subiectul spune că a fi "întotdeauna" conectat la internet poate duce la anxietate, depresie și sănătate fizică precară.

Unii experți spun că angajatorii au responsabilitatea de a limita folosirea e-mailului după orele de lucru, însă este, de asemenea, de datoria noastră. să reducem timpul alocat poştei electronice.

Sir Cary Cooper, un psiholog organizator la Manchester Business School, susţine că  "această cultură de conectare permanentă la e-mail îi ucide pe oameni".

 "Această cultură conduce la îngrijorare, anxietate, depresie și sănătate fizică precară. Există un întreg domeniu numit acum tehnnostres, iar dovezile sunt că e-mailurile fără restricții, în care nu există instrucţiuni din partea angajatorilor, dăunează sănătăţii oamenilor. "

Ron Friedman, psiholog și autorul volumului "Cel mai bun loc de muncă", spune că verificarea permanentă a mesajelor din poșta electronică poate afecta atât productivitatea, cât și calitatea generală a vieții.

Un studiu arată că angajații sunt epuizați de simpla perspectivă că primesc un e-mail de serviciu după orele de program. Ca și Cooper, Friedman le-a indicat angajatorilor care poate fi soluția la această problemă tot mai mare.

"Cred că managerii ar face bine să pună această cercetare [asupra beneficiilor de a limita timpul petrecut cu verificarea e-mailului] la inimă", a spus el. "Ei pot începe prin a cere angajaților să-și închidă e-mailurile atunci când trebuie să se concentreze asupra muncii și să modeleze acest comportament, astfel încât membrii echipei să accepte".

Unii angajatori au făcut deja acest lucru. De exemplu, Porsche a decis că orice corespondență trimisă angajaților între orele 19:00 și 6 a.m. ar trebui să fie "returnată expeditorului". Și lucrătorii francezi au acum un "drept de deconectare" de la tehnologie, ceea ce înseamnă negocieri cu angajatorii pentru a decide când și cum pot să se deconecteze.

Heidi Hanna, directorul executiv al Institutului american de stres, recomandă evitarea multitasking-ului ori de câte ori este posibil. Dacă ar trebui să lucrați la un proiect, baletul între document și căsuța poștală nu vă va ajuta cu nimic, spune ea.

Alte stiri din Life style

Ultima oră