Toată lumea știe că apa este cel mai sănătos lucru pe care îl putem bea, dar știința sugerează că băutul din sticle de plastic ar putea însă să nu fie cel mai bun lucru pentru organismul nostru sau pentru mediul înconjurător.
Iată motivele pentru ar trebui să evităm să bem din sticlele din plastic, atât cele de unică folosință, cât şi cele reutilizabile, conform revistei Elle, ediţia din Marea Britanie.
1. Pot elibera substanțe chimice potențial periculoase în apă
Când sticlele de plastic sunt expuse la căldură, straturile exterioare ale materialului plastic se pot descompune. Ca răspuns, materialele plastice marcate cu codurile de reciclare 3 sau 7 pot elibera o substanță numită bisfenol A (BPA), în timp ce materialele plastice fără BPA pot elibera bisfenol S (BPS).
Ambele substanțe chimice pot contamina lichidul din sticlă, potrivit dr. Cheryl Watson, biochimist la Universitatea din Texas Medical Branch in Galveston, care a făcut cercetări ample privind expunerea omului la BPA și BPS.
Când sunt ingerate cantități mici, aceste substanţe imită estrogenul, ceea ce poate schimba funcționarea sistemului endocrin.
La om, expunerea a fost legată de boli cronice, incluzând diabetul, astmul și cancerul. Studiile pe animale sugerează că expunerea in utero poate afecta în cele din urmă dezvoltarea creierului și a sistemului imunitar, cu efecte care ar putea fi transmise generațiilor viitoare.
2. Chimicalele din plastic afectează fertilitatea
Studii la nivel global, efectuate pe ambele sexe, au ajuns la două concluzii: fumatul omoară spermatozoizii și aduce menopauza precoce în rândul femeilor. Cercetări și mai recente leagă și plasticul de infertilitate.
Cercetătorii au descoperit că în cazul bărbatilor şi femeilor care recurg la fertilizare in-vitro, cu un nivel ridicat de BPA în sânge, urină şi mediul de lucru, este mai puţin probabil să aibă o sarcină de succes, conform unei revizuiri din 2013 a 91 studii publicate în Toxicologie Reproductivă.
Deşi sunt necesare mai multe cercetari, rezultatele sugerează că atunci când BPA imită estrogenul, acesta intervine în diferite stadii de sarcină, cum ar fi fertilizarea şi implantarea, spune Sheela Sathyanarayana, MD, adjunct profesor asociat de ştiinţe medicale şi de sănătate la locul de muncă la Universitatea din Washington.
3. Chimicalele din plastic ar putea creşte riscul de boli de inimă şi probleme circulatorii
Oamenii expuşi la cele mai înalte niveluri de BPA au un risc crescut de boli de inimă, potrivit unui studiu publicat în 2012 în Circulation. Deși corelația nu dovedește neapărat cauzalitatea, cercetătorii cred că acest lucru se poate datora legăturii BPA cu tensiunea arterială ridicată, un factor de risc pentru bolile cardiace.
La urma urmei, tensiunea arterială a adulților care au băut din cutii conținând BPA a crescut, conform unui studiu mic, dar aprofundat, publicat în 2015.
De asemenea, deoarece BPA și BPS pot imita estrogenul odată ce ajung în sistemul circulator și nivelurile ridicate ale hormonului cresc producția de proteine din sângele plasmatic, conform Dr. Sathyanarayana, expunerea la aceste substanțe chimice ar putea duce, de asemenea, la coagularea sângelui și complicații precum tulburări cardiace și accident vascular cerebral.
4. Expunerea la bacterii potențial dăunătoare prin reutilizarea sticlelor
Spre deosebire de sticlele din sticlă, cele de plastic reutilizabile și de unică folosință se descompun prin utilizarea regulată. Chiar și şi cele mai fine crăpături pot conține bacterii, conform unei revizuiri a cercetărilor publicate în revista Practical Gastroenterology.
Dacă cele mai multe bacterii sunt inofensive, potrivit lui Charles Gerba, profesor de microbiologie și științe ale mediului la Universitatea din Arizona, sticlele pot conține bacterii care provoacă răceală și gripa. Spălarea regulată cu săpun și apă fierbinte ar putea ajuta, dar acest lucru ar putea descompune plasticul chiar mai mult.
5. Sunt periculoase pentru mediul înconjurător
Sigur, majoritatea sticlelor de plastic par reciclabile, dar din moment ce mai puțin de 1% din materialul plastic este reciclat de mai multe ori, restul ajunge în gunoi, conform unui studiudin 2017 publicat de Science Advances privind materialele plastice realizate între anii 1950 și 2015.
Dacă această tendință continuă, autorii studiului estimează că, până în 2050, vor exista mai mult de 26 de milioane de deșeuri de plastic în depozitele de deșeuri și / sau în mediul înconjurător.
6. Sticlelele de apă de unică folosință sunt mai scumpe
Pentru prețul unei sticle fanteziste de apă (aproximativ 2 dolari), puteți obține aproximativ 1000 de litri de apă de la robinet, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului.
7. Reumplerea sticlei reutilizabile cu apă de la robinet nefiltrată vă poate expune la substanțe cancerigene
Aproape toate sistemele de apă potabilă din SUA conțin substanțe cancerigene, cum ar fi cromul hexavalent și nitrații, conform unui raport al Grupului de lucru pentru mediu din 2017 (EWG) care a analizat calitatea apei potabile din toate cele 50 de state americane.