Alimentaţia sănătoasă, de exemplu regimul mediteranean, îmbunătăţeşte calitatea spermei şi fertilitatea bărbaţilor, potrivit unui studiu publicat în revista medicală Human Reproduction. Infertilitatea este o de sănătate publică, la nivel global afectând 15% dintre cuplurile active sexual.
Factorii masculini, printre care şi calitatea spermei, sunt responsabili de aproximativ 25% dintre cazurile de infertilitate.
În prezent, pentru îmbunătăţirea calităţii spermei şi creşterea fertilităţii, numeroase clinici de fertilitate recomandă modificarea stilului de viaţă, punând accentul pe activitatea fizică şi yoga pentru reducerea stresului. De asemenea, le recomandă bărbaţilor să scadă consumul de alcool şi cafeină.
Cercetătorii de la Unitatea de Nutriţie Umană din cadrul Universitat Rovia i Virgili (URV) şi Pere i Health Research Institute Virgili (Tarragona, Spania) au efectuat prima examinare sistematică a tuturor studiilor legate de calitatea spermei, fertilitatea masculină şi calitatea alimentaţiei bărbaţilor. Concluziile acestei meta-analize arată că sănătatea spermatozoizilor este strâns legată de calitatea alimentaţiei. Astfel, omega-3, acizii graşi, unii antioxidanţi (vitamina E, vitamina C, betacarotenul, seleniul, zincul, licopenul etc.), alte vitamine (vitamina D, acidul folic ) sunt elemente care contribuie la îmbunătăţirea calităţii spermei.
Aşadar, ce ar trebui să mănânce bărbaţii? Peşte, fructe de mare, carne de pasăre, cereale complete, fructe, legume, lactate cu nivel mediu de grăsimi. În schimb, mezelurile, alimentele bazate pe soia, cartofii, lactatele bogate în grăsimi, cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase scad calitatea spermei şi fertilitatea.