Bufeurile, apărute cu mult înainte de menopauză, pot indica un risc crescut de boli cardiace, avertizează un studiu recent, prezentat de site-ul topsante.
Bufeurile reprezintă unul dintre simptomele cele mai frecvente, asociate de cele mai multe ori cu menopauza, care afectează calitatea vieţii femeilor. Acest simptom este semnalat la peste 70% dintre femei. Un nou studiu arată că, în special la femeile tinere şi mai puţin la cele între 40 şi 53 de ani, bufeurile repetate pot să semnaleze o disfuncţie vasculară şi chiar să provoae o boală cardiacă.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista medicală The North American Menopause Society (NAMS).
Acest studiu, în care au fost incluse 272 de femei nefumătoare, cu vârste între 40 şi 60 de ani, este primul care testează relaţia între bufeuri şi funcţia endotelială (endoteliu este o lamă extrem de subţire de ţesut format dintr-un strat de celule endoteliale care tapetează interiorul inimii, al vaselor sanguine şi limfatice).
Efectele bufeurile asupra capacităţii vaselor sanguine de a se dilata au fost analizate numai în cazul tinerelor incluse în studiu. Astfel, nu a fost depistat niciun amănunt determinant la femeile între 54 şi 60 de ani, ceea ce indică faptul că bufeurile care apar mai devreme pot fi un indicator al bolilor cardiace.
Boala cardiacă este principala cauză de deces la femei.
Bufeurile nu sunt doar o pacoste. Ele sunt legate în mod direct de bolile cardiovasculare, ale oaselor şi creierului, a explicat dr. Jo Ann Pinkerton, directoul executiv al NAMS. În acest studiu, bufeurile apar ca fiind legate de modificările cardiovasculare care se produc cu mult timp înainte, în perioada de tranziţie la menopauză.